9 симптома који упућују на дијабетес

diabetesШећерна болест или диабетес меллитус је тихи убица зато што дуго не даје симптоме. Ако приметите да и ви имате неки од проблема које наводимо у овом тексту, свакако се обратите лекару. Дијабетес се често назива тихим убицом јер се симптоми тешко препознају. Годинама можете имати повишен шећер, а да то не знате. А дијабетес ће у међувремену највероватније нанети штету разним органима.

Најбољи начин да утврдите патите ли од дијабетеса јесте да измерите шећер у крви. Ако приметите да имате велик број симптома које наводимо у овом тексту, свакако се обратите свом лекару, а он ће вас упутити на даља испитивања.

1 Повећана потреба за мокрењем и жеђ

Ако је потреба за мокрењем појачана и ноћу често устајете да бисте мокрили, постоји вероватност да патите од дијабетеса. Бубрези раде појачано како би излучили вишак глукозе из крви, због чега долази до потребе за мокрењем, и то више пута у кратком раздобљу. Појачана потреба за пијењем воде је узрокована повишеним нивоом шећера у крви јер тело тражи воду како би могло снизити ниво шећера.

2 Мршављење

Превисок ниво шећера у крви може узроковати нагло мршављење, чак 5 до 10 килограма у два до три месеца. Оваква врста мршављења није здрава. Хормон инсулин не може везати глукозу, она остаје у крви, а тело мисли да је гладно. Из тог разлога почиње трошити протеине из мишића као алтернативни извор енергије. Бубрези раде појачано како би излучили вишак глукозе, троши се већи број калорија што може узроковати мршављење, као и оштећење бубрега.

3 Споро зарастање рана

Инфекције, посекотине и огреботине које не зарастају брзо спадају међу најчешће симптоме дијабетеса. Ово се догађа јер су крвни судови оштећени због превеликог нивоа глукозе која се налази у венама и артеријама, због чега је телу тешко омогућити правилно зарастање рана.

4 Проблеми с кожом

Свраб коже, сува кожа, слаба циркулација, као и многи други проблеми, могу бити знак дијабетеса. Тамнија кожа на подручју врата или пазуха може бити знак отпорности тела на инсулин и високе нивое шећера у крви. Ако приметите све ове промене, свакако посетите лекара.

5 Претерана потреба за храном

Претерана потреба за храном је још један знак дијабетеса, а узрокована је наглим променама нивоа шећера. Када ниво шећера нагло падне, тело мисли да је гладно и тражи извор енергије и глукозе како би ћелије могле нормално функционисати.

6 Вагиналне инфекције

Дијабетес је аутоимуна болест, што узрокује појачану подложност разним инфекцијама, као што су вагиналне инфекције. Ако патите од вагиналних инфекција и присутни су остали симптоми дијабетеса, свакако се обратите лекару.

7 Умор

Особе које имају висок ниво шећера у крви, зависно од тога колико дуго је то стање присутно, могу осећати хронични умор на који се често и навикну. Устајање усред ноћи како бисте мокрили свакога ће учинити уморним. Тело троши додатну енергију како би излучило вишак глукозе па вас и то може учинити уморнима.

8 Трнци у рукама и стопалима

Трнци попраћени осећајем жарења су знак да су живци оштећени, а разлог може бити дијабетес. Као и с видом, трнци у рукама и стопалима ће проћи након што се ниво шећера у крви уравнотежи.

9 Замагљен вид

Искривљена слика или повремени бљескови светла су директна последица високог нивоа шећера у крви. Замагљен вид настаје због наглих промена нивоа шећера. Добра вест је да је овај симптом реверзибилан. Након што се ниво шећера у крви врати на нормалу, вид ће се побољшати.

Не треба се плашити дијабетеса. Њега је данас лако држати под контролом, јер постоје врло ефикасни лекови. Али, од вас самих зависи хоће ли вам он нанети неку штету. Дијабетичари, наиме, морају научити живети тако да своју болест стално држе под контролом. А то значи – правилна исхрана, редовна физичка активност, довољно сна, добар избор и редовно узимање лека и сталан контакт са лекаром.

НАРОДНИ ЛЕК