Откривени нови мејлови: Фаучи наручио рад да оповргне да је ковид процурео из лабораторије у Вухану

fauci

Новооткривени мејлови показују да је водећи амерички епидемиолог др Ентони Фаучи наручио у фебруару 2020. године научни рад да оповргне теорију да је вирус короне процурео из лабораторије у кинеском Вухану, пише „Њујорк пост“.

Осам седмица касније, Фаучи је стајао поред тадашњег америчког председника Доналда Трампа на конференцији за новинаре у Белој кући, цитирајући тај документ као доказ да је теорија цурења вируса из лабораторије невероватна, претварајући се да нема никакве везе с тим радом и да не познаје ауторе, наводи лист.

Фаучи је, 17. априла 2020, на питање новинара да ли је вирус могао да дође из кинеске лабораторије, одговорио да то није могуће, позивајући се на рад под називом „Проксимално порекло САРС-ЦоВ-2“, који је послат Фаучију на уређивање у облику нацрта и поново на коначно одобрење, пре него што је објављен је у часопису „Nature Medicine“, 17. фебруара 2020.

Рад је написан четири дана након што су Фаучи и његов шеф америчких Националних института за здравље Френсис Колинс, разговарали са четворицом аутора о извештајима да је ковид-19 можда процурео из лабораторије у Вухану.

Подкомитет за надзор Представничког дома Конгреса, који предводи Републиканска странка, објавио је у недељу мејлове у којима коаутор, др Кристијан Андерсен, признаје да га је Фаучи „натерао“ да напише рад са циљем да „побије“ теорију о цурења из лабораторије.

Тадашњи шеф британске непрофитне организације „Wellcome Trust“ Џереми Фарар, која има историјске везе са фармацеутском индустријом и „Гејтс фондацијом“, унео је промену у том раду на објављивања.

Фарар је, наиме, послао мејл у којем је тражио да у раду израз „мало вероватно“ буде замењен са „невероватно“, у реченици о пореклу цурења вируса из лабораторије, која је гласила: „Мало је вероватно да се САРС-ЦоВ-2 појавио лабораторијском манипулацијом постојећег вируса корона повезаног са САРС-ом ”.

Извор:
СПУТЊИК