Ко од њих двојице говори истину: Јелко Кацин или Александар Вучић?

Aleksandar Vucic in North Kosovo to drum for normalization dealИако је након Видовдана медијски простор у Србији био испуњен изјавама и закључцима политичара и јавних личности у којима се тврди да је Србија добила датум за почетак преговора са Европском унијом, пре неколико дана је такво тумачење сасвим јасно демантовао Јелко Кацин, известилац Европског Парламента за Западни Балкан, па се отуда део јавности пита – ко је у праву и ко говори истину – вицепремијер Србије Вучић или званичник Европског Парламента Јелко Кацин?

Наиме, њихове изјаве поводом наводног додељивања датума Србији се потпуно разликују, па је немогуће да и један и други буду у праву. Другим, речима, нечија тврдња једноставно није истинита.

Дакле, у очекивању видовданске одлуке из седишта Европске уније, Александар Вучић је рекао да очекује да Србија добије конкретан датум за почетак преговора, и још је нагласио гостујући на државној телевизији – «Уверен сам да ћемо добити датум и ја ћу бити крив грађанима Србије ако то не добијемо. Неко ће морати да објасни због чега то нисмо добили».

А затим је, након Вучићеве тврдње да је датум напокон добијен, Јелко Кацин устврдио нешто сасвим супротно када је недавно пред новинарима рекао дословно следеће – «Датум? Ја то нисам чуо», а затим је био још прецизнији – «Ја бих рекао да је Србија добила зелено светло, иако овде сви говоре да је добила датум. Ја о датуму не знам ништа, јер ће датум изабрати сама Србија следећим корацима којима ће показати колико је посвећена да са речи пређе на дело».

Стога је протекли београдски сусрет Вучића и Кацина у петак био идеална прилика да се међу њима разјасни та дилема – има ли датума за Србију или нема, али чини се да то није учињено, с обзиром да је на конференцији за новинаре у Влади Србије после њиховог сусрета, први потпредседник српске Владе само констатовао да је «Србија изгубила недељу дана у препуцавању око тога да ли је добила датум за почетак приступних преговора или није», и додао да «уместо тога треба што пре да одабере преговарачки тим и његовог шефа», чиме је заправо у присуству Кацина одустао од своје експлицитне тврдње да је Србија добила датум.

А да је Кациново тумачење о недобијању датума ипак ближе истини, сведоче и експерти попут професора Факултета политичких наука Теокаревића, који је дао стручно мишљење да је одлука Европског савета написана са елементом условљавања, зато што у себи садржи реченицу која каже да ће преговори почети тек онда када Европски савет потврди преговарачки оквир, што значи да се тако нешто неће обавезно десити, ако на пример нека земља Уније не буде задовољна спровођењем бриселског споразума.

Уосталом, баш то је поручила немачка канцеларка Меркел, рекавши да ће примена Бриселског споразума бити предуслов за приступну конференцију, односно да ће по њеним речима Европски савет у децембру још једном да се бави Србијом, како би анализирао напредак у примени споразума о нормализацији односа са Косовом, и како би потврдио оквир за приступне преговоре.

А то је у суштини само поновио известилац Европског парламента Јелко Кацин, када је саопштио да од примене бриселског споразума «у много чему зависи шта и како», што сугерише на то да никаквог датума нема, те да је он само условна категорија, а не сигурна чињеница. Или преведено са језика европских чиновника на језик српског сељака из Шумадије – «Може да бидне, али не мора да значи».

Ратко Паић / Глас Русије