Албанци украли пиштољ комаданту Кфора, јорданци убили два американца, војници УАЕ убили два Албанца…

Немачки војници 2011. код Зубиног Потока

Немачки војници 2011. код Зубиног Потока

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

О чему се чуло а мање писало  на КиМ о онима који су били у мисији Кфора, УНМИК-а, УН – полиције …

У лифт са чарапама, ложили дрва у електричном шпорету, Мароканци напустили положај због зиме…

Како су пљачкали Немац и Немица и колико су осуђени

За кратко време од половине 1999. године на Косово и Метохију је дошло око 70.000 међународних представника из више од 130 земаља који су овде били у разним мисијима на основу донете Р–1244 9. јуна 1999. године у СБ ОУН.

А оно шта  је све виђено овде код њих, могло би се много тога уврстити у рублику “Веровали или не“. С правом.

Тако је у саставу Kфора било 45.000 војника из 39 земаља, у УНМИК – полицији је било 10.000 полицајаца из 53 земље света а дошло је и 10.000 представика разних администрација на КиМ из више од 60 земаља.

Немачки војник на Хитлеровом бункеру на северу КиМ, код Лепосавића

Немачки војник на Хитлеровом бункеру на северу КиМ, код Лепосавића

Много догодовштина је било са тим страним мисионарима  који су долазили како из богатих западних земаља тако и оних из Африке и Азије где су далека савременост и благодети цивилизације.

У тој свеопштенационалној гомили показали су карактер и странци али и Албанци.

Албанци су на једном протесту  у јужном делу Косовске Митровице, у покушају да насилно пређу у српски северни део града, фебруара 2000. године украли пиштољ тадашњем комаданту Кфора, немачком генералу Клаусу Рајнхарду, када се умешао међу протестанте Албанце у намери да их обузда да насилно пређу у српски део Митровице! И после бројних молби Кфора да се пиштољ врати генералу он никада није враћен.

 

Хашим Тачи и Клаус Рајнхард

Хашим Тачи и Клаус Рајнхард

Убиство у затвору

Три особе погинуле су 17. априла 2004. године, нешто после 15 сати, у међусобном оружаном обрачуну америчких и јорданских полицијских снага које обезбеђују затвор у северном делу Косовске Митровице, потврдио је  тада портпарол УНМИК-а Нераџ Синг.

Затвор у К. Митровици 2003, док га је штитио и њим управљао француски Кфор

Затвор у К. Митровици 2003, док га је штитио и њим управљао француски Кфор

Према његовим речима у петоминутној пуцњави која се чула после подне, нешто после 15 сати, у дворишту затвора да је 11 међународних полицајаца рањено, од којих 10 америчких држављана и један Аустријанац, као и да су неколико рањених жене, али да не зна тачан број.

Портпарол УНМИК полиције Трејси Бејкер рекла је да су у пуцњави погинула два американца, затворска чувара и један међународни полицајац, као и да је више њих рањено.

Две американке су страдале од јорданских  чувара затвора

Две американке су страдале од јорданских чувара затвора

Но, прави сукоб је настао, након што је у то време вишe јорданских војника клањало. Онако у савијеном положају један амерички полицајац их је опсовао. У том тренутку, када су чули псовку, без размишљања јордански полицајци су отворили ватру на америчке чуваре затвора полицајце.

Тадашњи шеф УНМИК-а Хари Холкери био је „запрепашћен“је инцидентом у Косовској Митровици.

– Дубоко сам шокиран и запрепашћен несрећном смрћу ових професионалаца који су превалили велики пут да би помогли Косову, – наводи се у Холкеријевом саопштењу достављеном медијима тада. Шеф УНМИК-а упутио је саучешће породицама жртава, њиховим јединицама у полицији УН и њиховим земљама и пожелео рањенима брз опоравак.

Директор болнице у северном делу Косовске Митровице Милан Ивановић рекао је да су међу погинулима две Американке, и да су четири Американке рањене у инциденту.

Француски Кфор је обезбеђивао затвор до краја 2003.

Француски Кфор је обезбеђивао затвор до краја 2003.

Пљачка немаца

Својевремено, 2002. године, главни представник ЕУ на КиМ за стуб енергетике био је Немац  Јо Труцлер који је те године опљачкао равно 4,5 милиона еура намењених за ревитализацију косовских термоелектрана. Прво је пребацио новац у једну банку на Мадагаскару а онда је и он “испарио“ са Косова!? Расписана је убрзо потерница и за њим и за новцем. Немац је са Мадагаскара пребацио новац у једну банку у Шпанији где је касније и ухапшен. Осуђен је на вишегодишњу робију у Бохуму у Немачкој!

Основни суд у Приштини осудио је 18. децембра 2014. године, на 12 година затвора и казну од 25.000 евра држављанку немачке Натали Вељија, оптужену за организовани криминал и прање новца при тендеру за набавку биометријских пасоша за потребе Министарства унутрашњих послова Косова.

Кфор, Немац и Американац

Кфор, Немац и Американац

Другооптужени Фисник Бљакај је осуђен на 11 година затвора и казну од 24.000 евра, а трећеоптужени Бетим Бљакај на десет година затвора и казну од 10.000 евра.

Ергин Догани је осуђен на осам година затвора, док је Имер Фазљија осуђен на пет година затвора и мора да плати 8.000 евра.

Натали Вељија и Фисник Бљакак су проглашени кривим за организовани криминал и прање новца, јер су од 13. децембра 2011. до 2012. године организовали и руководили криминалном групом за превару аустријске компаније ОеСД и МУП Косова за више од 1,4 милиона евра на тендеру за израду биометријских пасоша.

У селу Свињаре, крај Косовске Митровице, где је до 17. марта 2004. године живело 145 српских домаћинстава, у мају месецу 2001. године  дошло је до пљачке једног српског домаћинстава. Албанци из суседства украли су две краве и бика  српском домаћинству. Војници из УАЕ су убрзо, са УН полицијом, пронашли краве и бика и наложили Албанцима да их врате. У центру села приликом враћања украдене стоке, отац и син пљачкаши, опсовали су војнике из УАЕ. Истог момента  један војник је скинуо пушку и рафалом покосио Албанце.

Марокански војници су обезбеђивали један прелаз на Рогозни, Рудине на 1200 метара надморске висине на путу Звечан – Бањска – Рудине – Нови Пазар. Крајем октобра 2005. године поранила је зима и почео је да пада снег на Рогозни уз јак ветар. Више од 30 војника Марока, који су били у шаторима у селу Рудине, без  дозволе Кфора напустили су положај  поседали у камионе, умотани у ћебадима и сви до једног вратили се у базу у Новом Селу код Вучитрна.

Када је дошла оштра зима 2001. године африканци у изнајмљеном стану у северном делу Косовске Митровице, пошто је била несташица струје,  вишечасовне рестрикције, наложили су дрва у рерни електричног шпорета. Када је први сусед видеo  да дим куља са прозора ушао је унутра и видео дело африканаца. Било је натезања у објашњењу да се у рерни не ложи ватра.

Један други афиканац у изнајмљеном стану једног солитера у северном делу Митровице је редовно, кад је улазио у лифт изувао ципеле и у чарапама улазио у лифт а када је излазио из лифта поново обувао ципеле.  Да би доказао да зна “кућни ред“.

Марокански војник клања  на дужности док су били сукоби Албанаца и Срба на мосту на Ибру у Косовској Митровици

Марокански војник клања на дужности док су били сукоби Албанаца и Срба на мосту на Ибру у Косовској Митровици

Украли сат Џорџу Бушу

Албанци су почетком јуна 2007. године у селу Фуше Курје, Албанија, код Тиране украли и сат са руке  тадашњем америчком председнику Џорџу Бушу када се умешао међу оне који су му пожелели дибродошлицу!? То се може видети на ТВ снимку када у једном тренутку Буш подиже руку а онда је спушта и након пар секунди опет подиже руку али сада без сата на руци.