СЛОВАЦИ НА ДЕМОНСТРАЦИЈАМА ПОРУЧИЛИ ЗАПАДУ: Словаци и Руси браћа заувек!

Slovaci_pravda_za_mir

Пробандеровски медији, пробандеровски политичари и пробандеровски активисти појачали су своје деловање у Словачкој од када је кренула серија анти НАТО протеста под називом „Марш за мир“.

Градско предузеће Братиславе је на молбу пробандеровских активиста одлучила да угаси светло на годишњицу руске Специјалне операције  на споменику на Славину где је сахрањено 6000 совјетских војника страдалих у борби против нацизма.

Учесници “Марђа за мир” су се договорили за неколико сати да дођу на овај Споменик и са својим сијалицама да осветле ову доминантни вис у Братислави . Када је власт схватила да би то био пораз, одлучили су да ће Славин да сија, али у украјинским бојама. Грађани су незадовољни и овом одлуком, сматрају је скрнављењем споменика и увредом за мртве хероје, и спремају своју акцију.

У Словачкој су јуче одржани скупови “Марш за мир” у два града, Нитра и Ружомберок.

Гомила људи је попунила центар града Нитре, за коју се каже да је мајка словенских градова, јер су ту је своју словенску цркву основали Ћирил и Методије. Пароле које је узвикивала масе биле су јасна порука пробандеровским властима, познати српски узвик “Словаци и Руси браћа заувек” који су Словаци брзо освојили.

– Словаци и Руси браћа заувек – орило се на скупу.

Атмосфера скупа је била просто феноменална и људи се добро проводили уз песме које су постале симбол “Марша за мир”.

Скуп је подржала и група војних резервиста који такође не желе да словачка уђе у рат са братском Русијом. Један од њих је држао говор.

– Пре 24 година сам овде положио заклетву Словачкој Републици од тога дана ништа се није променило, посебно код англосаксонских фашиста ЕУ. Политичари су марионете. Ми резервисти нећемо дигнути оружје против Руске Федерације, против руске браће зато што „Словаци и Руси су браћа заувек“.

Један од говорника који ради у оближњем позоришту рекао је да су из свих позоришта у Словачкој конфисковани реквизити оружја и да је невероватно колико је актуелна либерална влада словачке уплашена.

– Зар се толико плаше народа – упитао је он.

Скупови су нестраначки иако на њимао повремено учествују представници опозиционих партија, али без страначких обележја и као грађани. Једна од партија која подрђава скупове је и СХО покрет чији су активисти учествовали у Видовданском маршу и доносили хуманитарну помоћ на Косово и Метохију.

На скупу у Ружомберок опет су се појавили провокатори са украјинским заставама, али су им грађани мирно рекли шта мисле о пронацистичком режиму у Украјини, а затим су наставили “Марш за мир” шаљући поруке против НАТО-а, против наоружавања Украјине и за боље односе са Русијом.

Данас се протести одржавају у градовима Комарно и Штурово. Централни скуп одржаће се у Братислави 3. марта испред амабасаде САД.

Због цензуре у словачким медијима, Правда наставља да прати акцију “Марш за мир” и уз српски објављује и словачке преводе текстова.

Извор:
ПРАВДА