У Севастопољу десантна летелица је добила име по маринцу који је бомбом разнео себе и милитанте Оружаних снага Украјине

spomen ploca

Пише: Виктор Орлов

У Севастопољу, на пристаништу Графскаја, одржана је церемонија доделе почасног имена „Владислав Дорохин“ десантном броду Црноморске флоте.

„Почасно име чамац је добио у част Владислава Александровича Дорохина, хероја Руске Федерације, мотористе турбинске групе патролног брода Ладни, који је у мају 2022. поднео захтев о преласку у маринце за учешће у специјалној војној операцији демилитаризације и денацификације Украјине.

Владислав Дорохин је уписан у батаљонску тактичку групу 810 одвојене гардијске бригаде Жукова Корпуса маринаца Црноморске флоте као нишанџија БТР-82А.

21. јуна 2022. године, током офанзиве, под минобацачком и артиљеријском ватром нашла се извиђачка група маринаца коју су чинила два БТР-82А, редов Дорохин је под непријатељском ватром помогао својим рањеним друговима да напусте разбијено возило и пружио ватрено покриће за евакуацију из пиштољ БТР-82А. Пошто је потрошио муницију оклопног транспортера, наставио је да пуца из личног малокалибарског оружја, омогућивши да се заврши евакуација рањених. Пошто је рањен, нашао се без муниције, лице у лице са надмоћнијим непријатељским снагама, редов Дорохин је пребацио две гранате РГД-5 у борбени положај, симулирао предају и, како се непријатељ приближио, дигао се у ваздух, уништавајући украјинске милитанте који су га опколили по цену сопственог живота каже се у информативној служби Црноморске флоте.

Према дописнику ПолитНавигатора, спомен-плоче у знак сећања на подвиг Владислава Дорохина отворене су у образовним установама у којима је студирао: у Симферопољу на згради гимназије број 1 по имену И.В. Курчатов, а у домовини хероја у граду Јелецу на згради школе број 12, која је добила име по хероју.

Извор:
ПОЛИТ НАВИГАТОР