Благоје Јововић, осветник јасеновачких – Павелићевих жртава

Са промоције у Косовској Митровици

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

Промоција књиге “Благоје Јововић – Српски херој у вучјој јазбини” одржанe у Градском музеју у Косовској Митровици

Књигу је написала ћерка Благоја Јововића, Марија Јововић, која је у задњих месеца дана имала промоцију књиге у бројним градовима Србије и Црне Горе

Да књига има има бројне поштоваоце и да  љубитељи књиге  желе да чују и дођу до добре и занимљиве књиге  најбољи је пример недељне промоције књиге “Благоје Јововић – Српски херој у вучјој јазбини” аутора Марије Јововић, одржане у недељу 19. фебруара   у Градском музеју у Косовској Митровици.

И поред тога што је промоција одржана неуобичајено у 11 сати и у недељу, то није спречило бројне Митровчане, највише младих да присуствују и дођу до књиге великог српског хероја Благоја Јововића који је извршио атентат на усташког злочинца Анту Павелића 10. априла 1957 године у Аргентини.

Промоција књиге “Благоје Јововић – Српски херој у вучјој јазбини” одржана је у Градском музеју у Косовској Митровици зашта ова установа заслужује сваку похвалу.

О књизи је говорила ауторка Марија Јововић, ћерка Благоја Јововића, човека који је остао упамћен као атентатор на једног од најкрупнијих ратних злочинца у Другом светском рату, Анте Павелића, 10. априла 1957. године у аргентинском градићу, поред Буенос Аиреса, Ламос дел Паломару.

Ћерка Благоја Јововића, Марија написала је књигу о оцу хероју

Благоје Јововић рођен је 1922. године у селу Косић код Даниловграда у племену Бјелопавлића која је служила Југословенску војску у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади.

У књизи су дати одговори на сва питања о животу и ратним а и послератним заслугама Јововића. Каква је била његова веза са четницима, а каква са партизанима? Како је живео у емиграцији у Италији, а потом и у Аргентини, где је реализовао своју идеју о уклањању Павелића и да се одужи стотинама хиљада јасеновачких жртава?

Јововић је био осветник – усамљеник и тиме збунио све релевантне безбедносне службе. Идеја, као и пут до њеног остварења били су, кажу, само његови.

“Убићу га, да колико-толико осветим све невине жртве, децу, жене, старце, све оне страдале од усташког терора који нису носили пушку”, рекао је Благоје Јововић пароху цркве Светог Саве у Буенос Ајресу, једном од веома ретких људи којима је поверио своју замисао.

Међутим, дуго, чак 41 годину након атентата на Анте Павелића, није се знало ни у Аргентини ни у Србији и свету ко је био атентатор тог 10. априла 1957. године. У децембру 1998. године унутар острошких зидина Благоје Јововић први пут јавно се исповедао митрополиту Црногорско приморском Афилохију да је он извршио атентат на Павелића.

Све остале детаље о човеку који је пре пар година добио своју улицу у Земуну, публика је чула од његове ћерке, која је аутор ове књиге.

Изузетно добро организованој промоцоцији  дали су допринос својим надахнутим стиховима о укупној биографији Благоја Јововића, Радојко Јовановић као и књижевник Милан Михајловић говорећи о најважнијим садржајима из књиге.

Промоцију књиге је организовао Градски музеј Косовске Митровице који је на набољи начин презентовао једно велико ауторско дело истински великог српског хероја.

 Говорници на промоцији књиге о Благоју Јововићу