Рикер: „Срби да изађу на изборе на Косову“ (ВИДЕО)

filip-riker-beograd-pristina-dijalog-brisel

Високи званичник америчког Стејт департмента Филип Рикер изјавио је данас у Бриселу да су општински избори на Косову битни, посебно за Србе на северу, јер ће они моћи да изаберу праве вође и оценио да је у дијалогу Београд-Приштина увек било препрека, тако да се мора „усредсредити на праве ствари“.
Вашингтон сматра, рекао је Рикер новинарима, да је примена Споразума Београд-Приштина од кључне важности и то је премијеру Србије  Ивици Дачићу и злочинцу Хашиму Тачију, недавно пренео у Вашингтону и амерички потпредседник Џо Бајден. Рикер је рекао да је и он Дачићу и Тачију пренео да „истрају“, јер је порука да се „предан посао исплати“.
Помоћник заменика америчког државног секретара, Рикер, је указао на то да је током дијалога и преговора Београд-Приштина увек било препрека на путу, и одвлачења у страну „зато треба да се усредсредимо на праве ствари-имамо споразум који укључује изборе на целом Косову“.
Он је тима одговорио на питање да ли сматра да Београд има моћ уплива на Србе на северу Косова, имајући у виду да су Срби на Косову ставили до знања да неће учествовати на општинским изборима и формирали сопствени парламент Космета без подршке Београда.
Општински избори, ставио је до знања Рикер, ће бити веома значајни избори јер управо људи на северу Косова, сматра амерички високи дипломата, “ имају прилику да изаберу своје вође који ће моћи да учествују у раду институција с пуним правима као и сви грађани на Косову“.
„Њихови гласови ће бити уважени и они ће бити заштићени, тиме се управо суштински и примењује споразум (Београд-Приштина), а важно је да вођи свих страна могу међусобно да комуницирају о томе шта тацно споразум обухвата, у чему доноси бољитак за грађане, посебно на северу“.
Рикер је додао да онда то води нормалном стању, безбедности и ономе чему многи стреме економском напретку, што омогућавају избори који су корак ка демократији.
БЕТА

ТАНЈУГ ВИДЕО