Остварила дечачки сан – и пала: Транс ледена принцеза отворила првенство у клизању

klizaljka

Власник фарме у Финској који се изјашњава као родно неутрална жена отворила Европско првенство у уметничком клизању

Педесетседмогодишња трансродна аматерска уметничка клизачица неспретно је отворила Европско првенство у уметничком клизању у Есопу у Финској „спектакуларним падом“, преноси „Дејли мејл“.

Док је, са једне стране, руским и белоруским спортистима било забрањено да се такмиче на овогодишњем првенству, организатори наводе да је трансродна почетница наступала на церемонији отварања како би се „промовисали различитост, једнакост и инклузија“.

Иако је овим спортом почео да се бави тек 2014. године, дакле са 49 година, Финац Марку-Пека Антикаинен, сада познат као Мина-Марија Антикаинен, добио је прилику да дебитује на овогодишњем Европском првенству као „прва трансродна клизачица“.

Идентитет важнији од способности

Да Финкиња, која је заправо власница фарме у граду Силињервију, можда и није у потпуности дорасла титули клизачице и свом задатку, показало је то што је пала већ у првим секундама наступа.

Након пада није могла да устане, али на њену срећу, у помоћ јој је притрчала девојка која је на церемонији отварања носила заставу Финске.

Како су пренели медији, Антикаинен се изјашњава као „родно неутрална жена“, а целог живота је сањала о томе да буде „ледена принцеза“.

Финска клизачка асоцијација навела је да се Антикаинен претходно такмичила у многим клизачким такмичењима, а неспретни наступ је, како се истиче, вежбала пет сати недељно.

Након што је у јавности покренута дебата о томе да ли треба омогућити истополним паровима да се такмиче на највећим такмичењима у уметничком клизању, фински организатори Европског првенства одлучили су да слоган овогодишњег такмичења буде „Само буди свој“.

„Уметничко клизање је веома конзервативан спорт са разним строгим правилима. У међународним такмичењима истополни парови нису дозвољени, а не постоји ни категорија за небинарне клизаче“, рекао је Оути Вуоренхеимо, извршни директор Финске асоцијације уметничког клизања и додао да се нада да ће свака држава „почети да ради на равноправности и различитости“ у тој области.

Наступ финске аматерке на отварању Европског првенства коментарисала је и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Раније су овакве пародије приказиване у циркусу. Упознајте нову нормалу“, поручила је она на Телеграму.

Извор:
РТ