АПЕЛ КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКЕ ЛАВРЕ МАНАСТИРИМА СВИХ ПОМЈЕСНИХ ЦРКАВА

kijevo lavra

Молитва и глас у одбрану многострадалне УПЦ

Намјесник и братија Кијево-печерске лавре Украјинске православне цркве позвали су свештеномонаштво свих помјесних православних цркава да се моле за мир и позову властодршце да престану са распиривањем међувјерске мржње у Украјини.

Текст апела, који је објављен на сајту Лавре 31. јануара 2023. године, преносимо у цјелости:

***

Свим манастирима помјесних православних цркава

Ваша Високопреосвештенства, преосвештенства, часни оци, мајке игуманије, браћо и сестре!

Ми, архијереји и братија Светоуспенске Кијево-печерске лавре, у овом страшном часу војне катастрофе и тешких искушења за украјински народ, принуђени смо да се обратимо Вама са молбом за молитве за мир у нашој држави, као и за заштиту од прогона, исљеђивања и дискриминације православних хришћана Украјинске православне цркве, који се сада дешавају у Украјини.

Украјинска православна црква од 1990. године има аутономију и независност у својој управи и структури и највећа је вјерска конфесија у Украјини по броју заједница и вјерника. Данас, са великим болом, морамо да констатујемо чињенице да, на позиве руководства нове, такорећи алтернативне „Православне цркве Украјине“, државни органи одбијају да региструју повеље и измјене повеља наше вјерске организације, врше се претреси, покрећу кривични поступци, изричу санкције, блокирају банковни рачуни, стварају се разне препреке богослужењима, цркве се незаконито и насилно одузимају, свештенство и парохијани бивају премлаћивани и протјеривани. ПЦУ организације регистроване су на сајтовима наших светиња и заплијењене су од стране јуришних разбојника, иако су по украјинском закону „све религије, конфесије и вјерске организације једнаке пред законом; успостављање било каквих предности или ограничења једне религије, конфесија или вјерских организација у односу на друге није дозвољено“.

Сада се позивају вјерници наше цркве да се врате у ове насилно заплијењене храмове и воде духовни живот под вођством нове конфесије (ПЦУ). Чак и ако не улазимо у проблем каноничности ове или оне Цркве, никако не можемо одговорити на једноставно питање: како је могуће да се било који хришћанин моли у храму са разбојницима који су истјерали чланове Тијела Христова из ове светиње?

Такође вас обавјештавамо да у највећим црквама Кијево-печерске лавре сада немамо право да вршимо богослужења, и то: у Трпезној цркви, коју смо потпуно обновили и у Успенском саборном храму, који смо буквално подигли од рушевине – у највећу православну светињу на свијету. Од 7. јануара ове године тамо служи ПЦУ.

У име монаштва цијеле Украјинске православне цркве, тражећи ваше свете молитве за мир, такође вас молимо да дигнете глас апелујући на властодржаце да прекину распиривање међувјерске мржње у нашој многострадалној држави.

Благослов Господа нашег Исуса Христа, као и молитвено заступништво Богородице и свих Светих преподобних отаца кијевопечерских нека буде са свима нама.

Митрополит вишгородски и чернобилски Павле,
Викар митрополита кијевског и све Украјине,
Предсједник Синодалне комисије УПЦ за манастире,
намјесник Светоуспенске Кијево-печерске лавре,
са братијом.

Извор:
ЕТОС