Врховна Рада ће званично затражити од НАТО-а да пошаље трупе 

avion

Пише: Вадим Москаленко

Врховна Рада ће усвојити предлог закона о омогућавању трупама НАТО-а да званично воде војне операције на територији Украјине. Тако у Кијеву намеравају да легализују појаву западних ловаца, које ће контролисати страни пилоти, а сервисирати специјалисти са Запада.

Ово је у етеру интернет канала Политека саопштио кијевски политиколог Михаил Чаплига, преноси дописник ПолитНавигатора.

„Колико година се пилот припрема? Најмање седам година. Јесте, или имамо ли седам година? Не. Ако нам дају авион, неће га опслуживати Украјинци. То значи да велики тим за одржавање иде на сваки авион, као и на сваки Абрамс тенк.

А како, са тачке гледишта украјинског законодавства, овде могу летети Ф-16, као и бригаде за одржавање тенкова, ако имамо Устав? рекао је политиколог.

Чаплига је објаснио да је за то посланицима потребно само да унесу неколико амандмана на закон о међународним војним вежбама.

„Устав Украјине предвиђа могућност међународних војних вежби на територији Украјине. Ово је добро. Доћи ће нам Американци, Французи, Пољаци, Турци и заједно ћемо научити да одбијамо претње.

Али дозволу за ово мора дати Врховна Рада. Овом приликом имамо закон „О поступку пријема и условима за присуство Оружаних снага других држава на територији Украјине“.

Предлаже се да се овај закон допуни неким новим речима. Конкретно, у трећем делу, члан дванаести, после речи „Употреба оружја током…“ некада су биле „вежбе“, додати речи: „…извршавање борбених, мировних и хуманитарних задатака“. Да парафразирам: „НАТО, пошаљи трупе!“ закључио је.

Извор:
ПОЛИТ НАВИГАТОР