Лукашенко: Украјина понудила Белорусији пакт о ненападању

lukasenko

Председник републике сматра да Запад није одустао од својих планова за Белорусију, и упозорава да ће Минск бити принуђен да оштро реагује на акције Запада, који покушава да подрива ситуацију у земљи

Кијев је понудио Минску да закључи пакт о ненападању како белоруске трупе не би прешле у Украјину, изјавио је председник Републике Александар Лукашенко.

Према речима белоруског лидера, упркос предлогу, Украјина наставља да „обучава милитанте и екстремисте“.

„Не знам зашто Украјинци то раде. С једне стране, траже да се ни у ком случају не боримо са Украјином, да не усмеравамо војску ка њима, предлажу потписивање пакта о ненападању. А с друге стране, припремају ову експлозивну смешу и наоружавају се. Пољска и Литванија су генерално луде. Зашто им то треба? Није јасно“, категоричан је Лукашенко, пренела је агенција Белта.

Лукашенко сматра да Запад није одустао од својих планова за Белорусију, и упозорава да ће Минск бити принуђен да оштро реагује на акције Запада, који покушава да подрива ситуацију у земљи.

Белоруски председник је истакао да земља има довољно проблема и без „унутрашњих екстремиста“.

Раније је шеф белоруског Министарства одбране Виктор Хрењин изјавио да се у суседним земљама формирају ударне бригаде. Према његовим речима, под плаштом борбе против миграционе кризе у Пољској, на граници са Белорусијом концентрисане су снаге и средства три од четири велика пољска копнена удружења. Поред тога, дошло је до груписања снага на делу Украјине, на чијим картама је „Белорусија означена као непријатељ“.

Песков: Немам информацију о „пакту о ненападању“

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао je да нема информацију о „пакту о ненападању“ између Украјине и Белорусије о коме је данас говорио белоруски председник Александар Лукашенко.

„Још не могу да коментаришем ту понуду. Немам информације“, рекао је Песков, одговарајући на питање како Кремљ коментарише Лукашенкове речи.

Извор:
РТ