Панцир на крововима Москве

pancir_moskva

Када је украјинска војска крајем прошле године успешно извела ваздушни напад на мету унутар руских граница. Русија се тад суочила са суровом стварношћу да Украјина може да досегне и мете дубоко унутар њене територије. Кремљ је брже-боље предузео конкретне кораке. И ствари су се у међувремену промениле. Твитером су почеле да круже фотографије и снимци на којима се види систем противваздушне одбране Панцир-С1. Постављен је на кровове неколико кључних владиних зграда у Москви, укључујући једну управну зграду и Национални центар за управљање одбраном руског Министарства обране.

Ово оружје постављено је након што је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио како страхује да би западне земље Украјину могле да снабдеју оружјем дугог домета које може да погоди мете на руском тлу.

Корисници друштвених мрежа приметили су да Русија за одбрану свог неба користи и моћне ракетне системе попут С-400 који могу да погоде циљеве на удаљеностима до 250 километара и да пресретну балистичке пројектиле с удаљености до 60 километара. Наравно, велика су опасност и за непријатељске авионе.

Али кад је у питању заштита специфичних мета, Панцир је боља и економичнија опција. Тај користи користи се за употребу на ближој удаљености и намењен је одбрани од авиона, хеликоптера, дронова и прецизно навођених пројектила. Једна јединица располаже с два 30-милиметарска топа и 12 ракета кратког домета, а има и два радара. Један се користи за лоцирање мете, а други за навођење пројектила према њој. Панцир се у већини случајева поставља на мобилну платформу-

Панцир кошта мање од 15 милиона долара и пуно је јефтинији од батерије С-400 система која кошта неколико стотина милиона долара.

Иначе, систем Панцир С1 набавила је и Србија.

„Панцир С1“ истовремено може да прати чак 40 ракета и да нападне четири истовремено. На систему су унапређени домет, брзина и тежина бојевих глава. Систем поседује контролу ватре која укључује радар који функционише у такозваним УХФ И ЕХФ таласима, унапређен је и начин проналаска и праћења ваздушних циљева. Лоцира мету на 40 километара, док домет праћења мете износи 28 километара. Има и термални сензор за праћење мета.

Извор:
ПОЛИТИКА