Лавров: Дејства САД против Русије могу се упоредити с дејствима Хитлера

Sergej-Lavrov

Дејства Сједињених Америчких Држава у вези са стварањем коалиције против Русије могу се упоредити с дејствима Адолфа Хитлера, који се борио против Совјетског Савета. Вашингтон уједињује Европу против Русије, како би коначно решио „руско питање“, истакао је Лавров.

„Исто као што је Наполеон мобилисао практично целу Европу против Руске империје, као што је Хитлер мобилисао и освојио већину европских земаља и бацио их против Совјетског Савеза, сада су САД организовале коалицију практично од свих Европљана који су у НАТО-у, и не само у НАТО-у, него и чланице Европске уније, и преко Украјине воде рат против наше земље с истим тим задатком – да се коначно реши ‘руско питање’. Исто тако је Хитлер хтео коначно да реши ‘јеврејско питање’, а сада западни политичари недвосмислено говоре да Русија треба да претрпи стратешки пораз“, истакао је Лавров.

У Украјини је уз благослов Запада завршено стварање нацистичке полицијске државе, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на годишњој конференцији за медије.

Србија се противила потчињавању Балкана Западу – резултат је било бомбардовање

Србија се противила да се Балкан потчини Западу и шта се догодило са Србијом? Године 1998. године, Џозеф Бајден, који је у то време био сенатор, тражио је да под хитно почне бомбардовање СР Југославије, да се сруше сви мостови преко Дрине. И само годину дана касније то се и догодило, подсетио је Лавров на годишњој конференцији за новинаре.

Лавров: Нема говора о преговорима са Зеленским

Русија је спремна да размотри сваки озбиљан предлог Запада у вези с преговорима о Украјини, али таквих предлога до сада није било, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Приче Запада о спремности за нормализацију ситуације у Украјину су ђавоља посла, никаквих озбиљних предлог за сада нема“, истакао је он на годишњој конференцији за новинаре.

Како је рекао, када је реч о перспективама преговора о томе се дискутовало много пута.

„Када смо подржали молбу Украјине о преговорима, нацрт нормализације који је предложила Украјина, Украјина се сложила. Читаво лето и почетак јесени представници Запада су говорили да је рано прећи на преговоре, да је потребно дати више оружја“, указао је Лавров.

Зеленски износи некакве савим апсурдне иницијативе, план од 10 тачака где је набацано све могуће: од прехрамбене и енергетске, биолошке безбедности, преко повлачења руских снага са свих територија, руско признање кривице, трибунал, осуда, истакао је Лавров.

Он је нагласио да нема говора о томе да се преговара са украјинским председником Владимиром Зеленским.

„Не може бити ни говора о преговорима са Зеленским због тога што је он законодавно забранио да се воде преговори са руском владом“, објаснио је руски министар.

На питање да ли би активности у склопу специјалне војне операције могле да буду окончане током ове године, он је нагласио да циљеви операције нису измишљени и да са територије Украјине не сме бити претње по Русију.

„Специјална војна операција има циљеве који нису измишљени, већ циљеви који су одређени основним, легитимним безбедносним интересима Русије. И интереси њеног положаја у свету, пре свега у нашем непосредном окружењу“, објаснио је министар.

Лавров је истакао да „не сме бити дискриминације, прогона наших сународника који су вољом судбине постали грађани украјинске државе, али желе да сачувају свој језик, културу и традицију и желе да васпитавају своју децу у тим традицијама. Наглашавам, потпуно у складу са уставом Украјине“, додао је министар, преноси Спутник.

Извор:
ИН4С