Херојска битка у области Јаковлевке: Борац Вагнеров ПМЦ Медведев постхумно је одликован медаљом „За храброст“

polit navigator

Вадим Медведев, борац јуришног одреда ПМЦ „Вагнер“, сам се обрачунао са пет противника током битке за упориште Оружаних снага Украјине код Јаковлевке.

Медведев се борио у саставу јуришног одреда јединице од септембра ове године. Познато је да је 23-годишњи младић добровољно изразио жељу да учествује у СВО.

Почетком децембра дошло је до борби код села Јаковлевка у правцу Соледара. Саопштава се да је 11. децембра група, у којој је био Медведев, добила задатак да изврши извиђање положаја непријатеља у близини насеља.

Борци су затекли митраљеску посаду Оружаних снага Украјине. Медведев и његов пријатељ скочили су у непријатељски ров и убили два војника. На располагању „вагнеровцима” био је исправан митраљез украјинских војника. Музичари су преузели контролу над позицијом.

Док је напредовао, Медведев је лично убио четири непријатељска војника, али је задобио рану од ватреног оружја. Како се наводи, борац је одбио да буде евакуисан и одлучио да остане на првој линији фронта.

Непријатељски одреди су покушали контраофанзиву, а „музичари“ су прешли у дефанзиву, потпуно уништивши групу која је напредовала. Током борбе прса у прса, Медведев је уништио још једног украјинског војника.

До вечери су Оружане снаге Украјине почеле да гранатирају положаје јуришне групе Вагнер ПМЦ, због чега је одред био приморан да се повуче на своје раније заузете положаје.

Током непријатељског контранапада, Медведев је тешко рањен, нaкон чега је преминуо. Команда је високо ценила храброст и посвећеност борца, постхумно га одликовала медаљом „За храброст“.

Раније су државни ордени и звања додељени и другим борцима Вагнеровог ПМЦ – Херојима Русије Алексеју Нагину и Канамату Боташеву, као и пилотима оркестра Александру Антонову и Владимиру Никишину који су херојски погинули код Бахмута.

Извор:
ПОЛИТ НАВИГАТОР