Александар Дугин: Услови наше победе

Dugin

У директном фронталном обрачуну са Западом, наше слабе тачке не само да су се показале, већ су постале кобне. Ако желимо да победимо, а немамо другог избора, морамо суштински променити садашњи систем

Које промене су нам потребне да бисмо победили? Сумираћу шта сви мисле и говоре.

  1. Прелазак од доминације државе ка савезу државе и народа. Органско јединство власти са народом. Отуда прелазак од манипулације ка поштењу.
  2. Прелазак са либералне парадигме на народносоцијалистичку – људи у јавном сектору и сиромашни добијају висок ниво материјалне подршке.
  3. Промена надмоћности крупног капитала (олигархије) у праву конкуренцију између представника малог и средњег бизниса (велики бизнис је национализован).
  4. Премештање центра индустрије са трговине сировинама на високотехнолошке индустрије и оживљавање села.
  5. Расељавање великих градских агломерација и нови развој руских земаља. Од мегаградова до оживљавања малих градова и сеоских насеља новог типа.
  6. Одбацивање принципа имунитета и унапређења корумпираних функционера и потпуно неефикасних руководилаца и увођење принципа меритократије (моћи достојних, који су у пракси доказали своје достојанство).
  7. Прелазак са ПР технологија на потпуно идеолошко друштво: пропагандисти штите не оно што су наручили у овом тренутку, већ оно у шта истински верују.
  8. Одбацивање културе забаве у корист класичне културе – формирање, уздизање, васпитање.
  9. Историчност политичког режима: тачна дефиниција места модерне Русије у структури руске историје је одавање почасти Древној Русији, Московском краљевству, Руском царству, СССР-у недвосмисленим проклетством Смутног времена и срамне 90-е.
  10. Заштита традиционалних вредности у потпуности и искорењивање нетрадиционалних поверена је њиховим органским носиоцима, а не случајним руководиоцима.
  11. Изградња друштва солидарности са:
  • свештенство као морални камертон,
  • херојски ратници у улози политичке и друштвене елите (ново племство или, ако желите, партијска номенклатура),
  • поштени радници (укључујући и поштене предузетнике) као стандард обичног човека.
  1. Брзо стварање руске интелектуалне елите, независно од стандарда и стратегија западне цивилизације.
  2. Повратак традиционалног уређења друштва са јаком породицом – одбацивање секуларног, уговорног и индивидуалистичког тумачења брака.

Сви ови готово саморазумљиви кораци су неопходан услов за победу. Ако их не урадимо, односно оставимо све како јесте, осуђени смо на пропаст. Постојећи модел, релативно ефикасан у предратном периоду, више не испуњава историјске захтеве. СВО је започео проверу реалности (reality check). То је открило наше фундаменталне мане. У директном фронталном обрачуну са цивилизацијом Запада, наше слабе тачке не само да су се показале, већ су постале кобне. Ако желимо да победимо, а немамо другог избора, онда морамо суштински променити садашњи систем. Потребна нам је нова држава и нова политика. Недостаје нам времена. Мислим да је максимално годину дана да се направи велики искорак у овим областима.

Извор:
СТАНДАРД