Руска војска: У нападу украјинских снага на Макејевку погинула 63 руска војника

makejevka

Оружане снаге Украјине напале су пункт привременог размештања руске војске у рејону Макејевке у ДНР, у нападу су погинуле 63 особе, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Напад је изведен ракетама вишецевног ракетног система „Химарс“. Украјинска војска испалила је четири ракете са високоексплозивном бојевом главом, од којих су две оборене.

Министарство одбране обећало је да ће пружити сву неопходну помоћ и подршку породицама и пријатељима жртава.

У нападу високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије на пунктове привременог смештаја јединица „легије странаца“ у областима насеља Марково и Краматорск у ДНР и Новоосинову у Харковској области убијено је више од 70 страних плаћеника, док је више од 100 рањено.

У купјанском правцу руске трупе су нанеле артиљеријске нападе на концентрисање људства 103. и 105. бригаде територијалне одбране у Харковској области. Убијено је до 30 украјинских војника, а уништена два оклопна возила и три аутомобила.

У краснолиманском правцу у ДНР убијено је више од 40 украјинских војника, уништена три оклопна транспортера и два камионета.

У доњецком правцу руске трупе заузеле су нове линије након пораза јединица 60. моторизоване пешадијске и 79. ваздушно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине и офанзивних операција. Непријатељски губици износили су 70 украјинских војника, четири борбена возила пешадије и пет возила.

У јужнодоњецком правцу убијено је више од 40 украјинских војника, уништена три борбена оклопна возила и два камионета.

Ракетне трупе и артиљеријске снаге погодиле су 67 артиљеријских јединица на ватреним положајима, људство и војну технику у 92 округа.

У Запорошкој области уништена су два складишта ракетног и артиљеријског наоружања Оружаних снага Украјине и складиште горива 102. бригаде територијалне одбране. Код Дњепропетровска уништено је складиште горива украјинске групе трупа „Хортица“.

Током контрабатеријске борбе у областима насеља Часов Јар и Мињковка у Доњецкој Народној Републици на ватреним положајима су уништена два артиљеријска система М-777 америчке производње. У области насеља Антоновка у Херсонској области уништена је самоходно артиљеријско оруђе „Краб“ пољске производње. Код Серебрјанке у Доњецкој Народној Републици уништене су четири украјинске хаубице Д-30.

У протекла 24 часа средствима ПВО оборено је 15 украјинских беспилотних летелица у ЛНР, ДНР, Запорошкој области и Херсонској области. Осим тога, пресретнуте су три ракете испаљене из вишецевних ракетних система „Ољха“ и „Ураган“ у ДНР и Херсонској области.

Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 355 авиона, 199 хеликоптера, 2.794 беспилотне летелице, 399 противваздушних ракетних система, 7.366 тенкова и других оклопних борбених возила, 957 борбених возила за вишецевне ракетне системе, 3.763 артиљеријског оруђа и минобацача, као и 7.876 јединица специјалних војних возила.

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Извор:
СПУТЊИК