Жозеп Борељ: ЕУ доставила Београду и Приштини нову верзију предлога споразума

kosovo grafit

Мирослав Лајчак рекао да је документ, који је ЕУ доставила прво Србији, а затим тзв. Косову, нова верзија француско-немачког предлога

Европска унија доставила је Србији и тзв. Косову најновију верзију предлога за дијалог, потврдио је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

На Самиту ЕУ–Западни Балкан у Тирани Борељ је потврдио да је представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изнео „последњу верзију предлога која је стављена на сто“.

Лајчак је рекао да је документ који је ЕУ доставила прво Србији, а затим тзв. Косову, нова верзија француско-немачког предлога који је представљен у септембру.

Мирослав Лајчак је, са друге стране, рекао да рок у вези са споразумом и дијалогом и даље не постоји, преноси „Албанијан пост“.

„Нисам љубитељ рокова, имали смо доста рокова до сада, могу да кажем да до марта можемо да видимо где смо са разговорима и какав је напредак постигнут у овом правцу“, рекао је Лајчак.

Подсећамо, француско-немачки предлог представља план за решење питања КиМ и садржи 13 тачака, од којих прва истиче да се до средине 2023. године мора постићи суштинска нормализација односа.

Овај документ предвиђа да Србија престане са противљењем чланству тзв. Косова у међународним организацијама, да преосталих пет земаља ЕУ признају тзв. Косово, те да привремене приштинске институције постепено улазе у различите међународне организације.

Трећа фаза интеграције тзв. Косова у међународне институције укључује почетак преговора за улазак у НАТО и пријаву за чланство у ЕУ, док четврта фаза подразумева чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ