Прогон Цркве у Лавову: У Украјини бесни рат против православља

mitropolit kijevski onufrije

Учестале акције против УПЦ широм Украјине потврђују да се на подручју ове бивше републике СССР води свеобухватни рат против Русије – не само оружани сукоб, већ духовни рат против православне цркве на глобалном плану.

Овако забрану делатности канонске Украјинске православне цркве Московске патријаршије на територији Лавовске области која је уследила недуго након “контраобавештајних активности” украјинске службе безбедности у комплесу Кијевско- печерске лавре коментарише Јован Јањић, културолог, члан Православне академије наука и Српске духовне академије.

Одлуком обласног Савета, забрана рада УПЦ у Лавову биће праћена и другим мерама од којих неке, ако је судити по предлозима овог тела, подразумевају активности полиције и територијалне одбране.

Црква је једна

Удар на УПЦ удар је на целокупно православље, сматра Јањић, јер по члану 9 Симбола вере, све помесне православне цркве, без обзира на националне одреднице у њиховом имену, чине једну, саборну и апостолску цркву.

“Притисци на УПЦ нису новијег датума, будући да је било покушаја да се створи некаква нова украјинска православна црква коју је признала Цариградска патријаршија, али будући на неканонски начин, она није примљена у заједницу васељенске православне цркве. Једина легална канононска Црква је УПЦ која има везу са Московским патријархатом, а преко њега и са Васељенском патријаршијом. Она је та која је у заједници са свим православним црквама у свету,” објашњава Јањић.

Крађа духовног наслеђа

Свесни ове чињенице, они који данас креирају политику на територији Украјине, покушавају да пониште деловање ове цркве што је, сматра Јањић, директни удар на духовни живот народа, будући да апсолутна већина православног становништва на територији Украјине припада канонској УПЦ.

Извор:
СПУТЊИК