Украјина: Кијевско-печерска лавра регистрована као манастир у саставу расколничке ПЦУ

kijevo pecerska lavra

Кијевско-печерска лавра канонске Украјинске православне цркве регистрована је као манастир у саставу расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) коју подржавају украјинске власти.

Како тврди шеф Управе за спољне црквене везе ПЦУ, архиепископ Зарја, поглавар ПЦУ Епифаниј је сада на челу манастира као правно лице.
Према речима архиепископа, подаци о правном лицу унета су данас у Јединствени државни регистар.
Подсетимо, Служба безбедности Украјине недавно је извршила претрес на територији Кијевско-печерске лавре (московски патријархат).
У саопштењу је наведено да су спроведене контраобавештајне активности. Руска православна црква назвала је ове акције СБУ – застрашивањем.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захароваје тим поводом изјавила да за претресе у Кијевско-Печерској лаври нема ни објашњења, ни оправдања и да је то нови облик аморалности кијевског режима.
Неколико данас касније, локалне власти Лавова су забраниле делатност канонске Украјинске православне цркве на територији Лавовске области.
Кијевско-печерска лавра је најстарији манастир у данашњој Украјини и један од првих манастира Кијевске Русије. Налази се на листи УНЕСКО. Основана је у 11. веку. У овом тренутку површина територија лавре премашује 20 хектара.
Извор:
СПУТЊИК