Зеленски забранио верске организације у Украјини које су повезане са Русијом

zelenski
Председник Украјине Владимир Зеленски спровео је одлуку Савета за националну безбедност и одбрану Украјине о ограничавајућим мерама против представника верских организација које су наводно повезане са Русијом, наводи се у указу који је објављен на званичном сајту председника.
„Ставити на снагу одлуку Савета за националну безбедност и одбрану Украјине од 1. децембра 2022. године ‘О одређеним аспектима активности верских организација у Украјини и примени персоналних специјалних економских и других ограничавајућих мера (санкција)“, наводи се у указу.
Санкциони списак није објављен, али се у документу наводи да влада Украјине у року од два месеца треба да поднесе Врховној ради Украјине на разматрање нацрт закона о забрани деловања у земљи верских организација „повезаних са центрима утицаја у Русији“. Служби безбедности, полицији и другим безбедносним структурама наложено је да интензивирају мере за откривање и сузбијање „субверзивних активности“ које наводно спроводе обавештајне службе Русије у верској средини у Украјини.
Коментаришући поменути указ, украјински посланик Алексеј Гончаренко изјавио је да је странка Европска солидарност већ поднела нацрт закона о забрани Руске православне цркве на територији Украјине и организација повезаних са њом.
„Наш нацрт закона, који смо поднели са колегама из Европске солидарности, већ је у Ради. Тамо се ради како о забрани РПЦ и њој подређених организација, тако и о раскиду уговора о закупу цркава, лавра и других споменика са УПЦ Московске патријаршије“, саопштио је Гончаренко на Телеграму.

Украјинска служба наставља рације по верским објектима

Припадници Службе безбедности Украјине спроводе „контраобавештајне активности“ у девет објеката канонске Украјинске православне цркве у Житомирској, Ровењској и Закарпатској области, саопштено је на Телеграм каналу ресора.

Како је прецизирано, ради се о мушком манастиру Светог Николе Хустске епархије у Закарпатској области, у женском манастиру Свете Анастасије у Житомиру и још седам објеката на територији епархија, манастира и храмова УПЦ.

Служба безбедности Украјине спроводи истражне радње заједно са Националном полицијом и Националном гардом у оквиру „супротстављања субверзивној активности руских обавештајних служби“ и „спречавања да се верске заједнице користе као ћелије ‘руског света’“, наводи се у саопштењу.
Извор:
СПУТЊИК