Лавров: Бомбардовање Југославије је отворило Пандорину кутију

lavrov

НАТО се вратио приоритетима Хладног рата – желе да држе Русе ван Европе, изјавио је шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров на конференцији за штампу о европској безбедности.

„Сетимо се како је настао НАТО: када је први генерални секретар алијансе, господин Исмеј, смислио формулу „Држите Русе ван Европе, Американце у Европи, а Немце под контролом“. То шта се сада дешава, апсолутно значи враћање НАТО-а оним концептуалним приоритетима који су развијени пре 70 година“, рекао је Лавров.

Он је скренуо пажњу на истрајност Запада да увуче Украјину у НАТО, „што је била очигледна црвена линија, чега су свесни већ дуги низ година“.

„Предложили смо да се одустане од ширења НАТО-а и да се договоримо о конкретним безбедносним гаранцијама за Украјину, Русију и ЕУ. Није било дискусије, на наш позив на креативан приступ овој ситуацији речено нам је само једно: „свака земља, пре свега Украјина, има право да уђе у НАТО и нико ту не може ништа да уради“, објаснио је Лавров.

Он је подсетио и да је бомбардовање Југославије отворило Пандорину кутију и згазило међународно право, подсетио је Лавров.

Руски министар је истакао да, успостављање односа са Западом који су раније били – неће бити.

„Јасно је да, ако и када, у неком тренутку, наши западни суседи, а из суседства се не може побећи, и партнери се изненада заинтересују да некако обнове заједнички рад на европској безбедности, то неће моћи да се уради. Јер обнова значи вратити се на оно што је било пре. Међутим, рад неће бити исти“, нагласио је министар спољних послова.

„Јасно је да би то требало да буду суштински нови почеци сарадње. Али да ли ће бити прилике за такву сарадњу у догледно време, не знам. О томе ће одлучити Запад – који је све ове дуге деценије систематски рушио све што је било постављено као принципи функционисања јединствене паневропске организације која се зове ОЕБС“, додао је он.

Бомбардовање Југославије је отворило Пандорину кутију

„Основни инстинкт који никад није нестајао ни код Американаца, ни код других натоваца, објашњава курс на безобзирно ширење НАТО који је обезвређивао и основни смисао ОЕБС као колективног инструмента осигурања једнаке и недељиве безбедности, и сва она лепа документа усвајана у ОЕБС-у од деведесетих година. Западу је било принципијелно важно да у општеевропском дому који су се сви обавезали да колективно граде докаже ко је газда и заправо управо тада почиње фамозна концепција светског поретка заснованог на правилима. Запад је већ тада та правила сматрао неодвојим делом своје позиције на међународној сцени и управо тај осећај да западна правила могу да реше било који проблем без консултација са неким другим био је и разлог што је Запад сматрао да му је дозвољено да скоро 80 дана варварски бомбардује Југославију, уништавајући читаву њену цивилну инфраструктуру, да затим с измишљеним изговором изврши инвазију на Ирак, да тамо избомбардује све што је неопходно за живот цивилног становништва и за функционисање државе, затим да уништи либијску државу, као и многе друге авантуре које добро знате“, објаснио је он.

На агресију против Југославије, рекао је он, подсећамо пре свега зато што се њени „резултати и данас осећају, она је била најгрубље кршење хелсиншких принципа и управо су тада, марта 1999. године, натовци, још једном наглашавам да би показали да им је све дозвољено, отворили Пандорину кутију, згазивши начела европске безбедности проглашене у ОЕБС“.

Русија није губила наду да ће успети да се врати на изворне хелсиншке принципе и наставили да се бори за ОЕБС.

Запад „сахрањује“ ОЕБС

ОЕБС се претвара у маргиналну организацију, а Пољска, која тренутно председава организацијом, целе године јој је „копала гробницу“, рекао је Лавров.

„Безбедносни простор у Европи се дефинитивно дели, а сама ОЕБС постаје, благо речено, маргинална творевина. У протеклих неколико година председавајући ОЕБС-ом нису горели од жеље да прекину тај негативни тренд. Швеђани су председавали прошле године и већ тада су престали да делују као поштени посредници, него као активни учесници западне политике у ОЕБС-у. У суштини, управо су Швеђани почели да припремају сахрану ОЕБС-а, док су наше комшије Пољаци целу ову годину вредно копали гробницу за ту организацију, уништавајући остатке културе консензуса“, оценио је руски министар.

Русија чека разумне људе у политици Запада

Русија треба да схвати када ће се нормални људи појавити у европској дипломатији, рекао је руски министар.

„Да ли раде на томе да нас одсеку од европске дипломатије? Вероватно прво морамо да схватимо да ли постоји, да ли је сачувана европска дипломатија, и ако јесте, шта она представља. Тренутно слушамо изјаве главних европских дипломата у духа истог (шефа дипломатије) Жозепа Борела, који као мантру понавља од почетка специјалне војне операције – „овај сукоб мора да се заврши победом Украјине на бојном пољу.“ То је европски дипломата“, рекао је он на брифингу.

„Ако се ово схвати као европска дипломатија, мислим да не треба да идемо тамо. Морамо да схватимо када ће се у европској дипломатији појавити разумни људи“, нагласио је Лавров.

Извор:
СПУТЊИК