Корумпирани Вучић се каје што је донео одлуку да Србија одустане од ископавања литијума

karikatura-rio

Дрскост, безобразлук и безобзирност најглупљег председника на свету

  • Вучић тврди „да су вође протеста (коловође) у Србији против изградње рудника литијума плаћале стране фондације“. То тврди без икаквих доказа
  • За Вучића, страног агента Рио Тинта, лобисту и плаћеног, корумпираног политичара који ради за интересе британско-аустралијске компаније Рио Тинто, а не за интересе Србије и српског народа све је јасно: Огромне паре мора да врати Рио Тинту, или да против воље грађана Србије одобри грађење рудника?!
  • Сада је Вучић открио по први пут и признао да ове одлуке о Рио Тинту није донела Влада Србије, него он лично и то потпуно сам!? И тога се он не стиди! А морао би на суд, да одговара због кршења Устава Србије. Да ли је ово довољан доказ да је Вучић корумпиран од Рио Тинта и да чак ни Влади Србије, која је једино надлежна, није дао да о градњи рудника одлучује.

Пише: Јово Вукелић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се и даље каје што је донео одлуку да Србија одустане од ископавања литијума и да је “испао најглупљи председник на свету“.

Вучић је за ТВ Пинк, коментаришући протест еколошких активиста испред зграде Владе Србије, рекао „да влада није донела никакву одлуку, већ је о свему одлучивао он сам“!?!

„Не разумем зашто су протестовали испред Владе. Кад протестују треба да протестују испред Председништва а ја ћу да им се обратим и да им лепо кажем – људи, ви уништавате земљу. Цена је данас 82.500 долара по тони литијума, са овим резервама то је 100 милијарди, јер разумете шта радите Јадру, Осечини, Ваљеву и целом Подрињу“, рекао је Вучић.

Истакао је да би од ископавања литијума Лозници припало пет милијарди евра и да би то било најбоље за земљу, али да су грађани поверовали у теорије завере, а да су вође протеста „плаћале стране фондације“.

„Коловође су примале новац и уништиле земљу заједно са нама који смо били глупи и наивни да прихватимо тај безобразлук у ту ‘силу’ која је умислила да може све, и горко се кајем због тога“, рекао је Вучић.

Све ово је изговорио врло бесан председник Србије на грађане Србије што и даље протествују против истраживања литијума и градње рудника… Кад је донета пред априлске изборе прошле године одлука Владе Србије да се прекине истраживање литијума и све активности Рио Тинта Вучић је од тада лукаво ћутао. Али, потплаћени председник је бивао све више притиснут огромним интересима Риотинтоваца да проговори.

Било је врло чудно да он (уз необазриву Риотинтову лобисту Зорану Михајловић) ћути и не проговара, а био је главни поборник интереса Рио Тинта. Трећи шраф у кампањи Рио Тинта била је Ана Брнабић, која је заћутала као заливена од априла прошле године, као да до јуче није годинама са Риотинтовцима била на седељкама и договарала детаље уносног посла.

Сада је Вучић открио по први пут и признао да ове одлуке о Рио Тинту није донела Влада Србије, него он лично и то потпуно сам!? И тога се он не стиди! А морао би на суд, да одговара.  Да ли је ово довољан доказ да је Вучић корумпиран од Рио Тинта и да чак ни Влади није дао да о градњи рудника  одлучује.


Стотине масовних протеста широм Србије против експлоатацје литијума и градње рудника пореметили су планове Вучића

Супротно Уставу и свим законима, кршећи Устав Србије што је тешко кривично дело, Вучић је одлучивао о ономе на шта нема право!

Аргументи и факти не стижу до усијане главе Вучића

Иако су српски најеминентнији стручњаци саопштили све најтеже последице које би по здравље људи и животну средину имало отварање рудника литијума у Лозници и експлоатација литијума Вучић ништа од тога није чуо, није уважио. Силни новци-мито који му је дат заслепио му је ум, и он ништа и не види и не чује. Као уцењен човек јурио је да уради оно што мора!

Иначе, Компанија Рио Тинто је веома заинтересована за експлоатацију руде и уопште је не интересује интерес људи који живе на тим пределима. Компанија је позната по свом бахатом односу према природи, и све пред собом уништава, само да би дошла до свог профита. Компанији је битан само профит и слепи су и глуви за животне потребе становништва. Они наступају бескомпромисно, дивљачки, корумпирају кога треба и успевају да спроведу своје планове. Ово је већ више пута доказано у пракси.


Протести грађана су кренули из Лознице, а стигли су у сваки крај Србије: да ли ће кренути поново

Тако да аргументи академика САНУ проф. др Владимира Стевановића,биолога,  др Драгане Ђорђевић, физикохемичара, др Мирјане Анђелковић Лукић, дипл. инж. технологије, проф др Ратко Ристић,стучњак за заштиту земљишних и водних ресурса, др Милице Томашевић, биолога, др Светозара Радишића, пуковника и других зналаца за Вучића били неважни, као да су они можда били „страни плаћеници“.

У најкраћем аргументи ових стручњака су:


Академик САНУ Владимир Стевановић енергично је против експлоатације литијума у Србији
  • Услед експлоатације слане воде, доћи ће до слегања терена, за које се уопште не зна колико ће  бити, што може да има велике последице кад су поплаве, јер Јадар је плавна река, а може да дође до тежег отицања воде са тог подручја, јер вода може у удубљењима да се зајезери. Јамска слана вода ће се користити у количини 942.000м3/год. или 2.812 м3/дан. Воду из подземних сланих извора складиштиће у ископаним резервоарима обложеним ПВЦ непропусном фолијом, а један резервоар ће садржати до 400.000 метара кубних воде!
  • Од сировина за прераду руде се користи концентрована, пушљива сумпорна киселина концентрације од 94% до 98%, хлороводонична киселина, такође концентрована, и јака алкалија, натријум хидроксид. Користи се и слана вода из рудника, 942.000 т/годину, или 2.800 т/на дан, процесна слатка вода из бунара на обали Дрине, 6.000 м3 на дан или на годину: 2.160.000 м3 воде! Негашени креч 158 тона на дан или 53.000 тона на годину, за неутрализацију киселог раствора  из производње.

Физикохемичарки др Драгани Ђорђевић није било тешко да докаже штетност овог пројекта. На оптужбе Рио Тинто није имао шта да одговори
  • Транспорт сумпорне киселине се врши са 20 до 30 вагона цистерни сваког дана, запремине 50 тона киселине. Свакодневно, 300 дана у години Србијом ће возити композиција са 20 железничких цистерни од 50 тона концентроване киселина. (Из Бора или Пирдопа из Бугарске) и пресецаће Србију од истока ка западу са великим ризиком од превртања или искакања вагона са киселином из шина!
  • Транспорт јаловине на удаљеност 14 километара на депонију Штавинци, се такође обавља са тешким камионима, око 30 камиона на дан путем Лозница- Ваљево, који ће се врло брзо руинирати. Депонија индустријског отпада је представљена у виду 4 зарубљене пирамиде дужине 2 километра и ширине пола километра са висином 40 метара. Косина је 15%. Ово се негативно може одразити на клизиште за време великих киша. Запремина једне пирамиде је 18,78 милиона м3, за 12 год рада рудника. У току производње настају огромне количине јаловине које укупно износе 2.687.500 тона/годишње или 7.646 т/ дан.
  • У процесу прераде руде користи се сумпорна киселина у дневној количини од 851 тона сумпорне концентроване киселине на дан!Годишњи утрошак концентроване, пушљиве киселине  (94-98%) је 299.700 тона. Из процеса са сумпорном киселином, емитоваће се сумпор водоник (H2S), гас који је отрован и изузетно непријатног мириса, а није предвиђена његова деградација;

    Аргументација проф. Ратка Ристића, проректора БУ, против градње рудника литијума оставила је без коментара и напујданог и корумпираног новинара РТС-а Зорана Станојевића пре неколико недеља
  • Изградња овог рударског комплекса ће, по свему судећи, веома лоше утицати на екологију Мачве и Рађевине, чиме ће упропастити најплоднију земљу у Западној Србији и загадити воде, како надземне, тако и подземне.
  • Рударски басен код Лознице био на површини између 36 и 40 квадратних километара“. Биће еколошки загађени сви градови у близини рудника, неће бити поштеђени ни Лозница ни  Крупањ, а и Шабац ће бити такође веома угрожен. Планирано је да депонија код Крупња буде на 450 метара надморске висине, па ће ветар ширити отпад чак до Ваљева.

Рио Тинто нема одговарајућу технологију за неутралисање отрова

Закључци:

1.Последица рада рудника: око око 1 милион и 125.000 тона отровног отпада годишње! Рио Тинто из Дрине хоће да узима 1.000 тона воде дневно из Дрине! У току прозводње настају огромне количине отровног муља и јаловине које укупно износе 2.687.500 тона/годишње или 7.646 тона на дан. У току 12 година прозводње настају огромне количине јаловине које укупно износе 18,78 милиона тона.


Др Анђелковић Лукић је стручним анализама разобличила планове алавог Рио Тинта
  1. Пројекат није изводљив и еколошки није прихватљив за становнике Рађевине, а ни Републике Србије.
  2. Наравно, за Ану Брнабић и Александра Вучића је овакав канцерогени пројекат, најотровније и најпрљавије технологије неупитан?! Премијерка говори „да је пројекат рудника неупитан?!” Kако је и зашто за председника државе и премијерку овај крајње проблематични пројекат добар, а за све остале погубан?!
  3. Рио Тинто нема технологију, ни модерну, ни савремену, ни нову ни било какву стару да спречи, неутралише најснажније отрове и киселине којом ће обрађивати руду. У случају изградње рудника у долини Јадра хиљаде тона сумпорне киселине биће употребљено за прераду стена са литијумом и бором, и милиони тона отпада, отровне јаловине и муља биће произведено, а да нико неће знати где са тим отровом.
  4. Истина је: још није пронађена таква технолигија нигде у свету да неутралише овакве најубитачније отрове који постоје. Неспорно је да ће штета бити три пута већа од икакве могуће користи и за државу и за грађане од оваквог пројекта.
  5. „Руда која би се вадила, након уситњавања третирала би се концентрованом сумпорном киселином на температури од 250 степени, што уједно чини и најризичнији део у поступку експлоатације литијума из јадарита, јер је неопходно обезбедити велику количину воде и енергије. То компанија „Рио Тинто” не зна да ради, нема искуства, нема одговарајућу технологију. А камоли неку модерну, савремену технологију коју стално помињу.
  6. Они ће, ако почну да ваде руду Јадарит морати да троше 851 тону концентроване сумпорне киселине дневно. Само да би раздробили, разградили стене. То ће имати за последицу да ће настајати око 1 милион 562.500 тона укупне јаловине (муља) са око 28% влаге, односно 4.464 тона на дан отровног отпада годишње! Где ће с њим”?

Вучићу  је профит од Рио Тинта важнији од здравља деце

Kако проницљиво рече један оштроумни сељак из Јадра: „Нас Србе чека само јад од Јадарита”!

Вучић упорно покушава да вара грађане: „Хоћу да истакнем, имаћемо највећу фабрику батерија за електрична возила, цео тај крај Србије ће процветати”!

Не Вучићу! Све ће увенути, угасити се и умрети, ако успе твоја намера!!!

Рио Тинто сигурно није потребан Србији!

А, њему су, као и Брнабићки и Михајловићки, од свега убедљивији милиони евра провизије?

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ