На згради општине Бујановац постављена албанска застава

zastava alban

Председник општине Бујановац Нагип Арифи поставио је албанску националну заставу на згради општине на којој се већ налазе заставе Србије и Европске уније.

Албанска застава се традиционално истиче поводом 28. новембра – Дана заставе.

Пре истицања заставе Арифи је одржао свечани састанак са албанским одборницима у Скупштини општине Бујановац, члановима Општинског већа, директорима јавних предузећа и начелницима општинске управе.

bujanovac

У Дому културе “Вук Караџић” у Бујановцу организована је свечана академија и пратећи програм.

Зашто Албанци славе 28. новембар, Дан заставе?

ПРЕШЕВО-БУЈАНОВАЦ-МЕДВЕЂА-ПРИШТИНА

Зашто је Албанцима толико важан 28. новембар, који је и Дан заставе и зашто се баш тада на зградама општина Бујановац и Прешево поред заставе Србије истиче и албанска црвена застава са два црна орла?

Замолили смо нашег саветника за албанско питање да нашим читаоцима објасни у најкраћем зашто је све ово толико важно Албанцима и која је симболика.

Ево објашњења.

Члан 14. става 2. Устава Републике Албаније је изузетно кратак и гласи: „Национална застава је црвена са црним двоглавим орлом у средини“ (само ова реченица), што значи да је она првенствено застава свих Албанаца где год они живе по свету, а истовремено се подразумева да је уједно и застава Републике Албаније, мада то није назначено децидно, објашњава саветник за албанско питање Регионалне информативне агенције ЈУГпресс .

Друго, 28. новембар као дан заставе Албанаца (а не Албаније), потиче од 28. новембра 1443. године, када је Гјергј Кастриоти Скендербеу (Ђурађ Кастриота Скендербег), подигао заставу тадашње кнежевине Кастриота, и прогласио за даном устанка тадашњих Албанаца против Османског Царства.

Треће, баш оваква иста застава је била је застава државе Епир (Пиров Епир) из године 297 пре Христа.

Четврто, као резултат тога, данашња Албанија је прогласила своју независност у Валони (јужна Албанија) 28. Новембра 1912. године.

Пето, исто као резултат тога, ОВК се први пут представила јавности 28. Новембра 1997. године у Лауши код Дренице, а чиста је коинциденција да је и Адем Јашари рођен 28. Новембра 1955. године”, објашњава наш саветник за албанско питање.

Извор:
ЈУГПРЕС

zastava