РТ: Техеран ратификовао документе о приступању Шангајској организацији за сарадњу

sangajska organizacija

Ирански парламент је одобрио десетине протокола о приступању те земље Шангајској организацији за сарадњу (ШОС), осмочланом евроазијском безбедносном и економском блоку, који између осталих укључује Русију, Кину, Индију и Пакистан.

Техеран је потписао меморандум о приступању у септембру. Према речима званичника, процес ће бити завршен следеће године.

Ирански законодавци су подржали документе у вези са питањима као што су царинска контрола и антитероризам, као и заједничке војне вежбе, наводи новинска агенција Мехр.

Аболфазл Амоуеи, портпарол парламентарне комисије за спољну политику и националну безбедност Ирана је саопштио да овај потез „преноси поруку иранског мултилатерализма” у спољним односима. Он је навео да је блок важан у смислу „суочавања са увођењем једностраних санкција“.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахиан написао је на Твитеру да гласање „показује одлучност и озбиљност наше земље да развија регионалну, међународну и економску сарадњу и ојача свој поглед на Азију“. Он је додао да је „мултилатерализам реалност садашњег века“.

ШОС су 2001. основале Русија, Кина, Казахстан, Узбекистан, Киргистан и Таџикистан. Индија и Пакистан су постали пуноправни чланови 2017. године.

Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је у септембру да би његова земља могла да се придружи тој организацији негде следеће године. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је новинарима истог месеца да види да ће се и Анкара једног дана придружити блоку.

Москва види све већу улогу блокова као што су ШОС и БРИКС – неформална група коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, као контрамере против западних санкција уведених због сукоба у Украјини. „Говоримо о земљама које заједно чине 80 одсто светске популације. Због тога је сваком непристрасном човеку јасно да не постоји нешто као што је изолација Русије“, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров у јулу.

Раније у новембру, Лавров је потврдио да „више од десет“ земаља жели да се придружи БРИКС-у, укључујући Алжир, Аргентину и Иран.

Извор:
ВОСТОК