Европски парламент тражи од Србије да уведе санкције Русији

EU

Резолуција, чији аутор је хрватски посланик Тонино Пицула, усвојена је на пленарној седници Европског парламента са 502 гласа „за“, док је 75 посланика гласало против, а 61 је био уздржан.

У делу Резолуције о Србији тражи се да се земља усагласи за спољном политиком ЕУ и да уведе санкције против Русије.

Амандманом који је усвојен предвиђено је да се преиспита финансијска помоћ Србији, „како би се осигурало да су сви расходи ЕУ у потпуности у складу са стратешким циљевима“.

Амандманом се предвиђа да уколико санкције Русији не буду уведене, Србија не би требало да напредује на европском путу.

У току дебате комесар за проширење Оливер Вархеји прецизирао је да треба позвати Србију да „покаже напредак у демократији, владавини права и прихвати вредности и приоритете ЕУ“.

Додао је и да ЕУ треба да „преиспита сва средства ЕУ за Србију у том светлу, посебно све пројекте који се финансирају у оквиру Економског и инвестицијског плана за Западни Балкан, како би се осигурало да су сви расходи ЕУ у потпуности у складу са стратешким циљевима и интересима ЕУ“.

Вархеји је рекао и да је заједничка спољна политика постала веома важна у току рата у Украјини, али да брзина преговора са земљама Западног Балкана остаје базирана на напретку у темељним поглављима преговора за чланство.

Извор:
ВОСТОК