Руска Дума усвојила закон о забрани ЛГБТ пропаганде за све узрасте

duma

Државна Дума Русије усвојила је у другом читању закон о забрани ЛГБТ пропаганде, као и пропагирања педофилије и промене пола у Русији.

Сличан закон је већ на снази од 2013. године, али се односио само на малољетнике, а нови закон се односи на све узрасте.

Документ предвиђа забрану пропаганде нетрадиционалних сексуалних односа и педофилије у медијима, на интернету, у рекламама, књижевности и биоскопу. Закон такође забрањује позивање тинејџера на промјену пола на интернету, медијима, књигама, аудиовизуелним услугама, филмовима и рекламама. Забрањено је издавање потврде о изнајмљивању филма ако садржи материјал који промовише нетрадиционалне сексуалне односе и склоности.

Државна дума је подржала норму према којој ће организација коју овласти влада бити одговорна за праћење релевантних незаконитих информација. Руско медијско регулаторно тијело (Роскомнадзор) ће, наводи се у документу, утврдити процедуру за праћење интернета и блокирање сајтова који крше закон о пропаганди.

Активисти за људска права и активисти који раде са ЛГБТ групама сматрају да ће нови закон онемогућити рад организацијама, повећати не само репресију, већ и степен свакодневне мржње према ЛГБТ особама, те да ће негативно утицати на психу ЛГБТ тинејџера. Више пута су изјављивали да би закон нарушио права друштва у цјелини.

Извор:
ИН4С