Бахмут ослобађа руска приватна војска „Вагнер“ – Амери у ту битку уводе своју приватну армију „Моцарт“

endrju milbern

КОМАНДАНТ „МОЦАРТОВАЦА“ – ПУКОВНИК ЕНДРЈУ МИЛБЕРН – ВЕЋ ВИЂЕН У АРТЈОМОВСКУ

* Милберн је командовао специјалним снагама америчког Корпуса маринаца, а прво је имао на располагању неколико десетина официра који су обучавали Украјинце. Сада је, изгледа, добрио наредбу да прима легионаре и да се укључи у борбе на донбаском фронту, што ће бити донекле ублажена форма уласка у рат у Украјини америчких регуларних снага

_______________________________________________________

AМЕРИКАНЦИ су уверени да су прваци света у формирању приватних армија које ратују за Пентагон тамо боље завршавају послове него регуларна војска САД.

Једна таква је – додуше, и са директним учешћем НАТО – помогла Хрватима да ликвидирају Републику Српску Крајину.

Кина се таквим „спортом“ не бави. Није ни Русија, донедавно… Док њен бизнисмен Јевгениј Пригожин није створио приватну војну компанију „Вагнер“ која је у Централноафричкој Републици и Малију већ одсвирала „арије“ које се нису нимало свиделе ни Вашингтону ни Паризу.

Американце и НАТО још више раздражује учешће „Вагнероваца“ у специјалној војној операцији у Украјини. Нимало случајно.

„Оркестранти“, како их неки руски војни аналитичари још зову, последњих недеља играју главну улогу у истеривању украјинских снага из Артјомовска (у Кијеву га зову Бахмутом). Ушли су у тај стратешки важан град са три стране и постепено напредују, упркос томе што главнокомандујући украјинском армијом, Валериј Залужни, својима шаље све нова и нова појачања.

Са ослобађањем Артјомовска (Бахмута) руској војсци ће се отворити пут за напредовање пре Краматорску из којег украјински генерали командују целим донбаским фронтом.

Украјинци губе, па није чудо што се у Артјомовску појавио пензионисани пуковник америчких маринаца Ендрју Милберн који је – по инструкцији и са дозволом Пентагона, нема сумње – средином марта основао приватну војну компанију „Моцарт“.

Свакако: због Пригожиновог „Вагнера“.

До недавно, „Моцарт“ је чинило неколико десетина пензионисаних официра из западних земаља који су обучавали украјинске војнике и официре, али је та формално приватна војска почела да се нагло повећава. Да прима легионаре.

Незванично, убрзо би могла да буде укључена у битке за Артјомовск, Краматорск и Славјанск.

Буде ли тако, биће „Моцарт“ против „Вагнера“!

Пуковник Ендрју Милберн био је командант снага за специјалне операције Корпуса маринаца чија је команда у граду Лежен, у Северној Каролин.

Шеф Пентагона, Лојд Остин, изјавио је да ће исход рата у Украјини бити један од фактора који ће одредити архитектуру светске безбедности у 21. веку.

Извор:
ФАКТИ