Оружана борба на административној линији са Косовом – „Пуцало се као да је рат“

dikic

Јуче увече се на административној линији између Косова и централне Србије водила получасовна оружана борба на подручју села Боровац у близини Куршумлије, при чему је било најмање шест рањених, а засад није познато да ли је било и погинулих.
По медијским извештајима, група албанских дрвосеча је прешла границу и напала српску Жандармерију из више врста оружја. Мештани села су посведочили да се чула појединачна и рафална паљба, и како су дословно рекли – «Пуцало се као да је рат».

По речима команданта српске Жандармерије, неки од нападача су се сакрили у шумама у околини села Боровац, због чега је покренута акција потраге за рањенима. А како су изјавили уплашени становници села, у коме иначе има и деце – «Меци су фијукали са свих страна. Чули смо како се забадају у стабла и како кидају лишће са дрвећа». У извештају Бете се помиње да је у селу виђено неколико санитетских возила и велики број припадника Жандармерије, а из безбедносних разлога новинарима синоћ није било дозвољено да уђу у село.

Међутим, оно што је посебно уочљиво у скоро свим извештајима, то је чињеница да се овај терористички напад на Жандармерију карактерише искључиво као инцидент којег су изазвале албанске дрвосече док су илегално секле шуму, па се у том контексту истиче да је на месту догађаја пронађен трактор са дрвима.

Да се којим случајем не ради о тако трагичном догађају са тешким последицама, то би можда звучало шаљиво, с обзиром да све што се јуче десило неодољиво подсећа на стари виц у коме се каже – «а онда је наш трактор, који је мирно орао њиву, узвратио паљбу из свих оружја, а затим одлетео у непознатом правцу.»

Али нажалост, у овом случају се не ради о вицу, већ о стварном догађају на граници са јужном српском покрајином. Наиме, подсетимо да је српска Жандармерија нападнута из више праваца, из више врста оружја, и то таквом силином да је борба трајала читавих пола часа.

Наравно, поставља се питање – какве су то дрвосече које су у стању да изведу организовани оружани напад на специјалну полицијску формацију попут Жандармерије, и да успешно ратују против ње целих тридесет минута? Стога, пре би се могло рећи да се у овом случају радило о правом терористичком нападу, него о безазленом инциденту са обичним шумокрадицама.

Па ипак, јучерашњи оружани сукоб на административној линији између Космета и остатка Србије, могао би бити права дечија игра уколико се у будућности уместо ратоборних дрвосеча, на њиховом месту нађе војска неке друге државе. На пример, војска државе Албаније. А управо такав уговор су пре само недељу дана потписали косовски и албански званичници. Према том званичном споразуму, војне снаге Албаније ће моћи да бораве на територији Косова.

Тим поводом су се огласили и бројни стручњаци, а сви они се слажу да то може представљати претњу за Србију. А декан београдског Факултета за безбедност га је оценио следећим речима – «Споразум је само ситан послић који проводе албански ментори Сједињене Државе и Немачка, а у циљу увођења Турске на Балкан», и још је додао да «Србија мора бити свесна да су са друге стране линије више него непријатељски настројене комшије».

Међутим, и поред тако песимичних прогноза војних стручњака и трагичних извештаја о синоћњ ој борби код Куршумлије, српски државни врх се још није изјаснио шта ће урадити да убудуће спречи нови напад «шумокрадица» са борбеним тракторима, који као у вицу – отварају ватру, а потом узлећу у непознатом правцу.

Ратко Паић / Глас Русије