Индоктринација

krst-

Пише: Владимир Потерјахин

Не смирује се талас згражавања и „бриге“ због дечака који је у емисији рекао да му је сан да постане монах и да сагради велику цркву посвећену Светој Петки.

Родитељи тог дечака прозвани су као бездушни индоктринатори, а сам дечак је назван „рођеним психопатом“.

Овај случај је добар показатељ свеукупног комплекса предрасуда према Цркви и монаштву које су посредством просветитељства, а затим и комунизма и либерализма интроициране у наше друштво.

Већина људи замишља монаштво као некакав промашени живот за који се опредељују они који су се дубоко разочарали у себе или у љубав, а хришћанство као некакво успутно опредељење које треба конзумирати с мером, како оно не би прерасло у „фундаментализам“.

Истина је заправо сасвим другачија: за монаштво се одлучују и у манастиру остају они који су свом снагом заволели Христа и којима су у срцу љубавне и херојске речи апостола Павла: „Све сматрам небитним – само да Христа задобијем.“ Хришћанска вера није тек један од животних ставова, него суштинска одредница у животу хришћана и свеобухватни смисао њиховог сопства, јер је Христова личност главни протагониста живота хришћана. Читава миленијумска историја српства почива на одлуци једног детета да свој живот посвети Христу и постане монах. То дете је био Растко Немањић.

Индоктриниран богоборним идејама просветитељства и модерне савремени родитељ пада у депресију при помисли о монашком животу свог детета. У глави таквог родитеља одјекују испразне и сатанске Доситејеве речи: „Књиге, браћо, а не звона и прапорци!“ Ове речи су и фактуално нетачне, јер су манастири, у којима звоне звона и прапорци, вековима били култна места књиге и образовања. Али данашњи родитељ-просветитељ не зна готово ништа о томе и сања да његово дете постане космонаут, иако је значај космонаута у историји духа и човека раван нули. Космонаути нису учинили ништа вредно памћења. Све што је одредило судбину човека десило се на Земљи и у духу, космички летови су лишени било каквог егзистенцијалног смисла. Са изузетком открића хелиоцентричне структуре Сунчевог система, модерна астрономија суштински није драстично померила наше представе о космосу од оних представа које су имали и древни Халдејци, Египћани и Питагорејско братство вековима пре Христа. Космонаут је обичан шофер орбиталних возила.

Подршка за дечака и његове родитеље. Нека их Света Петка чува и оснажује.

Извор:
ЕТОС