Шта пише у одлуци Срба да напусте све косовске институције

Srpski policajci skidaju uniformu kosovske policije

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

Представници Срба са Севера Косова и Метохије одлучили су на састанку у Звечану, у суботу 5. новембра, да напусте све привремене институције на КиМ.

Представници Срба напустили су привремену владу и скупштину Косова, судство и полицију, локалне самоуправе…

Све одлуке о напуштању косовскоих инситуција донете су једногласно и уз одобрење великим аплаузима. На самом састанку Срби у косовској полицији су скидањем униформе косовске полиције  исказали непослушност овој косовској институцији.

Закључке са састанка представника Срба са Севера КиМ преносимо у целости.

Predstavnici Srba u kosovskim  insitucijama na sastanku u Zvecanu

„Ми, политички и институционални представници српског народа са севера Косова и Метохије, након данашњег састанка, јединствено смо донели следеће закључке:

1. Приштина константно руши Међународно јавно право и Бриселски споразум и ми Срби са Kосова и Метохије позивамо Приштину да се врати поштовању Међународног јавног права, Бриселског споразума и свих других аката који су закључени у оквиру Дијалога Београда и Приштине, а који се води на основу мандата Генералне скупштине УН и уз посредовање ЕУ.

2. Српски народ на Kосову и Метохији изложен је непрестаном и континуираном терору и сваковрсном насиљу институција у Приштини и незаконитим једностраним актима почевши од небројених кршења слободе кретања, нелегалних и насилних упада специјалних јединица Росу на север Kосова и Метохије, изградње четири нелегалне албанске полицијске базе у зеленој зони и на узурпираној приватној имовини наших грађана, преко етнички мотивисаних судских прогона због изговорене речи и политичког деловања, забране права гласа на српским изборима и референдуму, до покушаја изазивања хуманитарне катастрофе ускраћивањем вакцинације и снабдевање лековима Срба са KиМ, што је праћено готово свакодневним нападима на наш народ на KиМ, наше светиње и гробове.

3. Управо због наше одлучности да поштујемо међународно јавно право и одбранимо Бриселски споразум и све остале споразуме постигнуте у Дијалогу, одлучили смо да напустимо све политичке институције – Скупштину, Владу и четири општине на северу Косова, али и да напустимо учешће и рад Срба у органима правосуђа, полиције на северу Kосова и свог административног особља у четири општине на северу Kосова. Ове одлуке о напуштању и суспензији у институцијама остају на снази све до тренутка док Приштина не почне да поштује међународно јавно право и споразуме договорене у Бриселу, што конкретно значи:

Док не повуче једностране и противправне одлуке о пререгистрацији таблица

Док не формира ЗСО у складу са Првим споразумом и свим другим споразумима који су по овом питању закључени у оквиру Дијалога, а на основама рада Управљачког тима за израду Нацрта Статута Заједнице српских општина.

Ми Срби са Kосова и Метохије не претимо никоме, већ се трудимо да сачувамо мир и стабилност, као и своје право на достојанствен и миран останак и опстанак на својим огњиштима. Зато захтевамо да Приштина одмах почне да поштује међународно право и све споразуме који су У Дијалогу закључени између Београда и Приштине, а које је гарантовала и сама ЕУ“, наводи се у закључцима са састанка.

Srpski ministri, poslanici, gradonacelnici, odbornici i  i policajci Srbi napustili su kosovske institucije