Вучићева фабрика вакцина је направљена – никад није ни отворена и не ради!

vucic lova

Петрушић: Нова фабрика је требало да производи Синофарм и Спутњик вакцине

  • Србија је са партнерима из Kине и Арапских Емирата у септембру 2021. године инвестирала око 55 милиона евра у фабрику за производњу Синофармове вакцине против ковида.
  • Фабрика вакцина је направљена, али она је затворена, тачније – никад није ни отворена и не ради!
  • Петзрушић: Улагати средства у грађење фабрике, док се Торлак распада, и у ту вакцину је било поприлично бесмислено.
  • Било је јасно да те вакцине које су прављење према вуханском соју, више не функционишу. Она је свој век завршила!
  • Вучић је направио велики промашај и све покушава да се сакрије, а бесмисленост одлуке је последица незнања и бахатости.
  • Ко ће из државног врха да за овакве промашаје одговара?

Шта се дешава с фабриком вакцина, Петрушић: Празна зграда кошта нас 55 милиона евра!

“Грађани су из буџета за фабрику вакцина у Земуну до сада платили 55 милиона евра, за празну зграду”, казала је за Н1 новинарка недељника НИН Сандра Петрушић.

А у међувремену, она је прешла у надлежност Министарства одбране.

“И кад пређе у Министарство одбране, не можемо да сазнамо ништа, што је и био циљ. Све је војна тајна, што је јако интересантно – како нешто може да буде војна тајна, а да је то пројекат са страном земљом, 70 посто власништва тог објекта су Емирати. Било је речено да ће Kинези имати једну трећину, али су нестали из целе приче, сада су две трећине Емирати, једну трећину Србија држи”, појашњава Сандра Петрушић.

Фабрика вакцина је направљена, али није отворена!

Више од годину дана од почетка градње, Фабрика вакцина у Земуну није почела да ради. Тај пројекат је најављен као „регионално чудо“, где ће се већ на пролеће пунити, а касније и производити кинеска вакцина против ковида – за Србију, регион и свет. Србија је са партнерима из Kине и Арапских Емирата у септембру 2021. године инвестирала у фабрику за производњу Синофармове вакцине против ковида. „Овде ћемо ускоро да кренемо са пуњењем Синофармове вакцине, за годину и нешто дана, са комплетном компонентом за вакцину“, најавио је председник Вучић прошле године. Али, од тада – ништа.


Ова зграда је требала да доноси приход и профит, али је фабрика затворена, паре су улудо бачене!

О томе да ли је то сада „фабрика за извлачење пара“, Петрушић каже да је сигурно – да вакцине нема.

Епилог: Вакцине нема а и сада је непотребна

„Требало је да се производе и Синофарм и Спутњик вакцине. Проблем је у томе што се та вакцина не производи и не пуни у Србији, и та вакцина више не треба. У тренутку када је била донета одлука да почне да се пуни на Торлаку, то је већ тада била спорна одлука, јер није имала истраживања, није била призната од Европске агенције за лекове. Био је мутан посао, нисмо знали да ли можемо да извозимо. Улагати средства док се Торлак распада у ту вакцину је било поприлично бесмислено. То се све дешава прошле године, када је обећана наша проузводња“, појашњава Петрушић.

И додаје: Убрзо се схватило да, нити ће та вакцина добити потребне дозволе, нити ће она више бити употребљива.


Катастрофалан промашај Вучића: Вакције „Спутњик В“ и Синофарм неће се никада производити у Србији

„Знало се да се пандемија мења, а било је јасно да те вакцине које су прављење према вуханском соју, више не функционишу. Те вакцине нико не прима ни овде, друго, том вакцином не може се давати бустер, не зна се да може да служи за омикрон. Она је свој век завршила“, рекла је гошћа Н1.

Милионска улагања у вакцине и још веће штете

Kако су писали медији, до јуна 2022. године, Торлак је за производњу „Спутњик В“ вакцине набавио опрему и материјал у вредности од 10,1 милиона евра. Тада је Влада из буџетске резерве одобрила и додатних 696 милиона динара (око 5,9 милиона евра).

„Једна од добрих ствари Министарства здравља је да су тражили приступ информационој РНK технологији. Расписан је конкурс СЗО-а по коме ми можемо да добијемо приступ тим технологијама, слабије и средње развијене земље. Ми смо ушли у ту групу и то је одлично, јер то се не тиче само ковида, већ због разних болести, од канцера до крвних препарата. И јако је добро да ми приступимо, јер немамо довољан број стручњака, а ту се бира један број људи који ће бити обучен за те ствари и који би могли то да примене код нас. Сваки динар би вредело дати у то, јер то покрива и вакцине и све друге ствари у здравству“, нагласила је Петрушић.

Петрушић каже да се по Торлаку „вуку и бочице прављене специјално за Спутњик вакцине, које сада не служе ничему“, као и „разне вакцине које нисмо потрошили“.

Нове штете: Бочице за вакцине сада морају да се униште, као и вакцине

„И када је стала производња, ми додајемо из буџета паре за Спутњик вакцину. Ја сам покушала да сазнам и од министарства и од Торлака за шта добијају те паре, када се вакцина не производи. Људи с којима сам разговарала сматрају да, пошто су остале вакцине на Торлаку, они не знају шта ће с њима, потребно их је уништити, а одбијена је могућност да им се за то плати. Неће да кажу колико ће коштати то уништавање, па су хтели да кроз новац за тај Спутњик плате уништење вакцина. Али, то је све непроверена информација“, казала је Петрушић.


Велика заблуда: Вучић полаже камен темељац за изградњу фабрике у присуству Кинеза и Арапа

А не може да се сазна, јер све покушава да се сакрије. Тако је нова Фабрика вакцина у међувремену прешла у надлежност Министарства одбране.

„Прво, кад пређе у Министарство одбране, не можемо да сазнамо ништа, што је и био циљ. Све је војна тајна, наш фотограф није смео ни да сними зграду, једноставно, то се води као војна тајна, што је јако интересантно – како нешто може да буде војна тајна а да је то пројекат са страном земљом, 70 посто власништва тог објекта су Емирати. Било је речено да ће Kинези имати једну трећину, али су нестали из целе приче, сада су две трећине Емирати, једну трећину држи Србија“, објашњава Петрушић.

А ствари се раде, додаје, без тендера, директном погодбом.

„Нема тендера, могу да држе како хоће, предвиђено је да ако се пробијају рокови, могу да се тражи одговорност наручиоца, али не можемо да оптужимо министарство војске. Они ће рећи – нисмо ми криви“, изјавила је новинарка НИН-а.

Наводи да не може ни да се сазна да ли је предвиђено правити вакцине против вуханског или другог соја.

„Та информација не може да се добије, то не зна ни СЗО. Незванично је речено да је то приватни бизнис. Kакав приватни бизнис ако иза тога стоји министарство војске и где су уложене наше паре. Ми смо до сада 55 милиона евра уложили у ту зграду, празни зграду“, нагласила је.

На питање може ли се направити паралела са Београдом на води, каже да може.


Вучић троши и разбацује брда пара, шта га брига нису његове, већ народне, из буџета!

Расипање државног новца и трпање у џепове Емирата

„Ми имамо минијатурни власнички удео у Београду на води, једну трећину, а улажемо сва средства, дајемо све, земљиште, цео део града, обалу. Они су дали тај неки власнички удео и више ништа. Добит се није делила 10 година. Иста ствар се дешава и са вакцинама, јер удео који су дали Емирати је мањи од онога што је само Град Београд дао за фабрику, не говорим о буџету републичком. И сада додајемо паре, додајемо паре, али нема промене власничког удела. И даље су 2/3 Емирати“, казала је Петрушић.

А где иде сав тај новац, у чије џепове?

„Па сигурно је да не иде у производњу вакцине. О којем прању пара се ради, ја сам позвала тужилаштво, није мој посао да то испитујем. Стварно се надам да ће се нека институција позабавити тиме. Да ли ће то бити за мог живота, не знам, моје је да на то укажем“, рекла је Петрушић.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ