Грачаница постаје албанска (2): Локални моћници не предузимају ништа!

marigona

Борба за земљиште у општини Грачаница на коју породица Јовановић полаже право од 1936. постала је ход по трњу када је компанија Викторија инвест интернационал из Суве Реке 2006. на тендеру купила земљиште ПИК Горње Добрево (519 хектара по цени од 2,250.000 евра) између села Преоце и Лепина, на десетак километара од Приштине према Урошевцу. Односно, на ободу већински српске садашње косовске општине Грачаница.

Део спорне парцеле која припада Јовановићима касније је препродат власницима луксузног насеља Маригона, где је 2010. почела убрзана изградња планираних око 400 вила које се продају за, по за Србе недостижној цени. Политичка позадина приче је да је крајем 2009. према Ахтисаријевом плану формирана децентрализована општина Грачаница, са идејом да се обједини као већински српска општина која ће одржати такву етничку структуру.

Дејан Јовановић је „испод стола“ добио потврду да је општина Приштина и до марта 2010. издавала дозволе за градњу у Маригони. Прва је реаговала Међународна цивилна канцеларија која је 30. априла 2010. затражила да се „предузму кораци ка решавању питања дозвола издатих након окончања општинских избора што укључује обавештавање лица којима су те дозволе издате, да прекину са градњом док се ово питање не реши“.

Али, градња у Маригони је настављена и на терену има око 200 објеката, међу којима школа и спортски терен.

– Проблем је што локални моћници не предузимају ништа. Пре свега мислим на градоначелника општине Грачаница Бојана Стојановића. Месец дана сам од осам до два тражио пријем код њега, али он никада није хтео да ме прими. Пет, шест пута сам му се обраћао. Свим одборницима и председнику Скупштине општине послао сам захтев за поништење грађевинских дозвола, али нико ништа није предузео. Мислим да постоји повезаност неких људи у општини Грачаница са онима који граде Маригону, тврди Дејан Јовановић.

Адвокат Живојин Јокановић оцењује да имовинско право Јовановића није спорно, али да су сви надлежни „остали глуви и неми“.

– Не знам по ком праву је неко дао дозволе за градњу тог насеља. У време када су тражили привремену меру забране тамо је било само неколико објеката, касније је дата дозвола за неке од њих, али је изграђено двоструко више. Ко су ти моћници и ко кога штити, не знам, али је извесно да су затајили инспекцијски органи и Приштине и Грачанице. Овакво издавање дозвола је блиско криминалу и највероватније се ради о групи људи, јер ово појединац не би могао да оствари. Нећу да то квалификујем као организовани криминал, иако мирише на то, каже Јокановић.

Шаптање глувом

Јокановић сматра да би оштећени требало да поднесу кривичну пријаву, а јавни тужилац да реагује.
– У овом случају је грубо повређено право власника. Проблем враћања узурпиране имовине или одузете по законима који су стављени ван снаге је толико успорено, да странке деценијама воде узалудне спорове, јер се најчешће шапуће глувом.

Пребацивање лоптице

Општина Грачаница тврди да је 103 дозволе издала општина Приштина, што њени званичници демантују.
Саговорници „Вести“ кажу да су све институције затајиле, те да је непознато зашто грађевинска инспекција није обуставила градњу.

Ј. Л. Петковић – Вести