Зашто се гојимо?

debljanjeУ неком тренутку нашег живота, сви ми се боримо са вишком килограма. Проблеми настају углавном у одређеним животним ситуацијама, као што је престанак бављења неком активности, престанак конзумације лекова, престанак пушења, трудноћа, период након порођаја и слично. Све споменуте ситуације изазивају већу потребу за храном, а како нам физичка активност остаје на истом нивоу, долазимо до формуле за гојење.

Наиме, опште је познато како проблеми с тежином произилазе из наших животних навика које су очито постале нездраве за нас и наш организам јер данас у школама има знатно више гојазне деце него пре 20, 30 година.

Гледајући са медицинске стране треба истакнути важност жлезде гуштераче која ствара хормон инсулин и по потреби га убацује у крв. Наиме, од њезависи хоћемо ли бити склони слаткој храни и гојењу.

Дакле, гуштерача излучује инсулин у крв само онда када се ниво шећера у крви подигне изнад нормале, а нагло се подиже приликом конзумације намирница са високим гликемијским индексом (све од белог брашна, слаткиши, прерађене житарице…).

Главни задатак инсулина је да смањи ниво глукозе поново на нормалу. Осим те функције инсулин их има још, а нама је посебно занимљива она која се односи на спречавање претварања хране у масне наслаге у телу. Инсулин је на неки начин диригент ензимима теком пробаве хране. Он спречава топљење масних залиха у телу, односно спречава мршављење. Сад је јасно шта значи ако га имамо пуно у крви.

Дакле, раније смо споменули како превише килограма има везе и с нашим начином живота, стога битно је знати одакле долазе проблеми с прекомерном тежином.

Пре свега треба издвојити генетику. Треба погледати властите родитеље да се види чему се нагиње. Осим генетике, треба контролисати унос разноразних грицкалица, број попијених кафа, слатких газираних и негазираних пића, а све набројено можда вам се чини далеко од нечег конкретног што би могло да гоји.

Велики фактор прекомерне тежине код неких је људи сигурно и алкохол, што ни сами не знају. Мало сна још је један од разлога, јер се ради о својеврсној ланчаној реакцији. Дакле, мало сна доводи до неправилне исхране. Значи треба осигурати барем седам до осам сати редовног сна.

Исто тако премали унос хране може бити пут према вишку килограма. Верујемо да је некима то шок, али чињеница је ако уносимо у организам мање од 1.200 калорија дневно, да ће наш организам ући у стање изгладњивања, а резултат је успорени метаболизам који се бори за сваку калорију приликом чега успорава њихову разградњу те све више и више спрема у залихе.

Ако мислите да сте гојазни, погледајте прво како водите свој живот, какве су вам навике у исхрани и можда ће вам онда бити јасније неке ствари па ћете их лакше моћи и знати променити.

Народни Лек