Путин уводи ратно стање у четири области

putin

Руски председник Владимир Путин одржава седницу Савета безбедности Русије. Путин је предложио да се уведе ратно стање у четири области – Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области.

Председнички указ предвиђена неколико нивоа реаговања на ризике који се јављају у сфери безбедности. Путин је саопштио да је потписао и указ којим даје додатна овлашћења губернаторима. Он је наложио да се формирају штабови територијалне одбране.

„Да подсетим да је у Доњецкој Народној Републици, Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области, пре него што су ушле у састав Русије, постојао режим ванредног стања. А сада треба да формализујемо овај режим у оквиру руског законодавства. Стога сам потписао указ о увођењу војних одредби у ова четири субјекта Руске Федерације. Он ће одмах бити послат на одобрење Савету Федерације“, рекао је Путин.

Он је истакао да кијевски режим одбија преговоре, наставља да гранатира нове руске територије, користећи терористичке методе.

„Неонацисти користе отворено терористичке методе: саботажу у виталним објектима, убијају представнике локалних власти“, додао је Путин.

Ратно стање у областима ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожје предвиђа:

– евакуација привредних, друштвених и културних објеката, као и привремено пресељење становника у безбедна подручја

– увођење посебног режима уласка и изласка на територију, као и ограничавање слободе кретања по њој

– одузимање имовине неопходне за потребе одбране уз накнадно плаћање од стране државе

– забрана изласка грађана из земље.

Путин је потписао и указ о месечним примањима резервиста – 195.000 рубаља (око 3.000 евра).

Ратно стање се уводи од 20. октобра.

Извор:
СПУТЊИК