Кривокапић: Ко није за НАТО, не може са нама сарађивати

Ранко Кривокапић

Подгорица – Лидер Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић оптужио је Демократску партију социјалиста(ДПС) да својом економском политиком доводи државу у стање банкрота и истовремено најавио могућност пада Владе и ванредних парламентарних избора на јесен, преносе „Вијести“.

Деценија ипо погрешне политике

Према његовим речима, потрошен је огроман простор са погрешним одлукама у вези са КАП-ом, а да је против те политике Социјалдемократска партија већ деценију ипо.

„Кад потрошите простор погрешним одлукама више од деценије, онда је добро прекинути са тим трендом, и ребаланс буџета је била лоша одлука. Било би неправично, послије толико прилика да поправите ствар, коначно и посљедњу фактуру испоставите грађанима Црне Горе да плате рачун некоме које изневјерио сва могућа њихова очекивања. Било би неправично да грађани плате туђ рачун од којег никаквог добра нијесу видјели“, подвукао је Кривокапић.

У само 15 дана Влада је за Комбинат алумијума имала два концепта: један су Закључци, а други је стечај. За Кривокапића то је више реактивна, а не проактивна политика којој они, како каже, прибегавају.

„Сада имате ситуацију да смо се задуживали у вријеме кризе да би плаћали туђе рачуне, без иједног посебног ефекта на грађане Црне Горе. Те одлуке су контра здраве логике, али политика је таква. Не награђује се према исправности, него према мандату. На срећу, доолази вријеме да се то мијења“, рекао је Кривокапић.

Поклонили 100 милиона еура

Он каже да је његова партија на чијем је челу указивала на погрешне потезе у вези са КАП-ом, те да за погрешне одлуке треба одговарати.

Према речима првог човека Парламента, КАП-у су додељени лоши инвеститори, који се нијесу придржавали закона, тако да смо дошли у ситуацију да смо буквално „поклонили 100 милиона еура“.

Он предлаже гашење КАП-а, па да се тек онда види на међународном тендеру да ли неко жели да га преузме, као каже, под чистим условима.Он није искључио могућност избора, будући да је КАП једна од најзначајнијих тема у Црној Гори.

„Не искључујем могућност избора, јер је КАП велика тема, и у тренутку кад сте увели три пореза и кад је све то заједно мање од 61 милиона, то јесте питање за нове изборе, ако неко истрајава у томе, казао је Кривокапић, напомињући да сумња у то, будући да је СНП већ био подржао Закључке Валде у вези са КАП-ом.

Он је рекао да СДП не подржава предлог ДПС-а да Електропривреда не плати 61 милион еура пореза, а да грађани плате толико за струју коју је потрошио КАП, као и да неће даље субвенције за КАП.

Нема прекомпозиције власти без избора

Кривокапић је о одговарајући на питање каква ће бити судбина Владе уколико у парламенту не прође ребаланс буџета, Кривокапић је казао да постоје три сценарија.

„Ако нема подршку већине у парламенту, онда влада има јасну поруку да треба да мијења политику у тој области. Други пут је да влада понуди питање свог повјерења и тражи нове изборе. Трећа могућност је да 27 посланика може покренути повјерење влади“, казао је Кривокапић у интервјуу Атлас телевизији.

Он је оценио да није могућа прекомпозиција власти без избора.

„Ми хоћемо чисту власт добијену на изборима. Моћи ће са нама они који ће прихватити наш програм у области финансија и газдовања државним ресурсима и области евроатланстких интеграција“, казао је Кривокапић.

Лидер СДП рекао је да није могуће партнерство СДП-а са ДФ или СНП уколико они не би напустили своје позиције и не би у потпуности прихватили концепт СДП-а, што подразумева и подршку НАТО интеграцијама.

„НАТО није ствар за компромис са СДП-ом. Ко није за НАТО, не може са нама сарађивати“, рекао је Кривокапић.

Ин4с