Херојство и храброст мајора Милана Тепића и Стојадина Мирковића

Tepic-681x511

Након Мирковићеве погибије, када се увјерио да су остали војници на безбједном мјесту, мајор Милан Тепић је активирао детонатор, након чега је услиједила јака експолозија

На данашњи дан, 29. септембра 1991. године погинуо је Милан Тепић, мајор Југословенске народне армије и народни херој Југославије.

Септембра 1991. године хрватске оружане снаге, оличене у Збору народне гарде, који је формално формиран у оквиру Министарства унутрашњих послова Хрватске, отпочеле су битку за касарне. Циљ ове операције био је окружење јединица Југословенске народне армије у блокираним касаранама и њихово приморавање на предају, услед чега би хрватске снаге дошле до њиховог наоружања, а посебно ратне технике коју до тада ниjeсу имали. Након заузимања гарнизона у Вараждину, на удару се нашао бјеловарски гарнизон, који је био знатно ослабљен крајем августа 1991. године.

Дан прије пада касарне у Вараждину, отпочела је потпуна блокада свих војних објеката ЈНА у Бјеловару. Наредба о нападу на гарнизон ЈНА донијета је у Загребу, а према претходном плану. Напад на све војне објекте бјеловарског гранизона отпочео је у недјељно јутро 29. септембра 1991. године око 7:30 часова, а мало прије тога је дошло до првих сукоба код складишта муниције у шуми Беденик. Истовремено са нападом на војне објекте у самом Бјеловару, извршен је и напад на војно складиште у шуми Беденик у близини Бјеловара. Група опкољених војника, која је обезбјеђивала складиште пружила је тада одлучан отпор. Мајор Тепић није био спреман да прихвата све добре стране свог посла, а да, када дође вријеме да се коначно стане на црту и оружјем супротстави непријатељу, одустане од борбе и кукавички се повуче са попришта.

Није пристајао да се окористи привилегијама, а да касније побјегне са ”страшног мјеста”, незаинтересован за судбину и страдање свог народа и својих младих војника. Како је постало јасно да се складиште више не може одбранити, мајор Тепић је наредио свим војницима да се склоне на безбједно мјесто, како би могао да активира детонатор и уништи складиште муниције. Ову Тепићеву наредбу одбио је једино војник Стојадин Мирковић, који је наставио да дејствује из свог транспортера, након чега је био смртно погођен.

Након Мирковићеве погибије, када се увјерио да су остали војници на безбједном мјесту, мајор Милан Тепић је активирао детонатор, након чега је услиједила јака експолозија. Огромна бијела печурка и облак дима видјели су се чак до мађарске границе…

Приредио: Миомир Ђуришић

Извор:
ИН4С