Небензја: Данас се од Кијева одвојио Донбас, процес се може наставити

nebenzja

Улазак Донбаса у састав Русије донеће становницима тих простора мир, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници СБ УН.

„Данас се од Кијева одвојио Донбас, и процес ће се наставити, ако кијевске власти не схвате грешке и стратешке лоше процене“, упозорио је руски дипломата.

Референдуми у Донбасу су одржани транспарентно, уз поштовање свих изборних правила, рекао је он, истакавши да су приче да су становници присиљавани да излазе на референдум – пропаганда.

По његовим речима, специјална операција не би била потребна да је Запад натерао Кијев да поштује људска права.
Руски дипломата је нагласио да „Кијев од 2014. године намерно води политику физичког истребљења непожељних становника Луганске и Доњецке Народне Републике, који су били и држављани Украјине, под покровитељством Европске уније и САД.

„Нису прстом мрднули да натерају кијевске власти да поштују споразуме из Минска, који су гарантовали безбедност грађана ових република и њихову достојну будућност у Украјини“, рекао је Небензја, подсећајући да су украјинске власти „цинично прекршиле све те споразуме“, укључујући Резолуцију 2202 Савета безбедности УН.

„Западне делегације не само да нису биле огорчене због тога, него су то тајно и отворено подржавале. Да није било те злочиначке попустљивости и лицемерја, да је Запад натерао своје штићенике у Кијеву да поштују елементарна људска права, да поштују своје суграђане, пре свега, њихово право на живот, никаква посебна операција са наше стране не би била потребна“, објаснио је Небензја.

Извор:
СПУТЊИК