Бранка Прпа за Н1: Прокси рат који воде САД и Европа преко Украјинаца је нешто најбесрамније у европској историји. Русија не губи рат, такве вести су пропаганда

prpa-branka

Историчарка Бранка Прпа је, гостујући у емисији Н1 Неwснигхт, изјавила да је рат у Украјини тек сада почео и да најава делимичне мобилизације у Русији значи да ће се „знатно проширити“. Наглашава и да је „прокси рат“ који воде Америка и Европа преко Украјинаца „нешто најбесрамније у европској историји“. А на питање где је у свему том Србија, каже: „Србија је у слепом сокачету, чека шта ће се догодити у будућности“.

„Целокупна ситуација не може да се разуме без контекста, како се све дешава. Оно што је примарно у целој причи је да сад почиње прави рат, била је специјална војна операција, а сад почиње прави рат са свим консеквенцама, укључујучи и нуклеарне претње које се размењују са обе стране“, рекла је Прпа.

Према њеним речима, апсолутно је трагично то да је један народ гурнут у „кланицу“.

„И да тај прокси рат који воде Америка и Европа преко Украјинаца је нешто, чини ми се, најбесрамније у европској историји. Ако хоћеш да ратујеш, изволи па ратуј, немој да ратујеш тако што ћеш слати друге у рат, и што ће други бити топовско месо“, нагласила је и додала да су бројеви погинулих и губитака „застрашујући“.

Прпа је казала и да ће се, најавом делимичне мобилизације, војне операције Русије „знатно проширити“.

„Зато и сад кажем – сад почиње прави рат“, појашњава.

Гошћа Н1 наглашава и да Русија не губи рат, и да су такве објаве – пропаганда.

„Путин не губи рат. Знате, пропаганда може ићи до неке границе, док се не коси с здравим разумом. Како Русија може да изгуби рат од Украјине, Украјина има 40 милиона становника, ресурси ове две земље су неупоредиви. Русија је нуклеарна сила, на крају крајева. И инсистирање на томе јесте гурање Украјине у пропаст. Ако инсистирате да Украјина има неке шансе, не, нема шансе. То је неравноправан рат, у броју, у наоружању, у ресусима. И како ту сад Русија може да изгуби рат“, упитала је.

Таква пропаганда, тври Прпа, продужава рат. „И најстрашније је да нико не говори о миру“, каже. Прпа мисли и да украјински председник Володимир Зеленски све наредбе „добија са запада“. „Зато сви говоре о прокси рату“, понавља.

Према њеним речима, Путин се понаша „као и сви представници великих сила и империја. „Он се понаша уобичајено у тој шеми, оно што је неоубичајено да једна мала земља, са 40 милиона становника мисли да може да води такав рат и да притом гине узалудно… Био је Мински споразум, морамо да видимо шта је претходило свему. Године 2014. је био Мајдански државни удар, јесу ли биле демонстрације због тога, у Одеси и у Донбасу. Да ли су у Одеси живе људе спалили, који су побегли у позориште. Јесу. Да ли су тада кренуле војне трупе на Донбас… Решење проблема се звао Мински договор, верификован пред Саветом безбедности УН, гаранти су били Француска и Немачка. А онда у тих осам година урађено је све да до њега не дође“, предочила је Прпа.

Украјинци су, додаје, у међувремену од њега одустали. „Чак је Порошенски био оптужен за велеиздају. Француска и Немачка нису урадиле ништа да притисну Украјину да испоштује тај Мински договор“, казала је. И дошло је до овога што гледамо данас.

Америка крши повељу УН

„Цела ствар је доведена довде… То је један грађени империјализам и неоимперијализам, ратови који се воде више од две деценије, НАТО и Америка просто долазе и нападају земље, од Блиског Истока је направљена црвена каша, изашли су прошлог лета из Авганистана, и сад је рат у Европи. Који је то порив, начин да ти војном силом непрестано крећеш на друге земље већ више од две деценије. И притом дођеш у УН као Бајден и кажеш како Русија крши Повељу УН. А у исто време Америка крши ту повељу“, рекла је Прпа.

А на питање где је у свему том Србија, каже: „Србија је у слепом сокачету, чека шта ће се догодити у будућности“. Прпа сматра и да је могуће да Србија буде неутрална по питању рата у Украјини. „Могуће је да буде неутрална, зашто није могуће? Ја сам за неутрални став. И Украјина би избегла све ове проблеме да је имала неутралан став, оно што је договорено на почетку, њој није требало ово, није јој требала конвенција из Будимпеште у којој се говорило о уласку Украјине у НАТО пакт. Шта ће она у НАТО? Имала је савршену ситуацију у којој је живела и Југославија, добра за свима“, мишљења је Прпа.

Да сте са свима добро, да сте свугде и нигде нисте, та врста опредељења је ужасно захтевна, објашњава Прпа.

Баук фашизма кружи Европом

Коментаришући дешавања у Европи и јачање десничарских политичких странака, попут оних у Италији, Шведској, Француској, Прпа каже да таква Европа „изгледа ужасно“.

„Рекла сам 9. маја да почиње да се фашизира. Баук фашизма кружи Европом, То су изразито десничарске политичке групације, макар у Италији, са великим сентиментом према италијанском фашизму. Европа се као политички простор радикализује, сада су то екстремни политички полови који тешко могу да нађу неки компромис. Мислим да то није добро за Европу“, закључила је Прпа.

Извор:
НСПМ