Природни сок који лечи најопасније туморе

gorka-dinjaСок егзотичне горке диње Momordice charantije може да потисне раст рака гуштераче, и то без нуспојава. Сок такође делује и против рака дојке, простате, дебелог црева, јетре, желуца и тумора грла и носа, као и код леукемије и неуробластома.

Студија је показала је да сок горке диње, познатог поврћа у Азији и Африци, знатно смањује раст тумора гуштераче код мишева јер омета метаболизам глукозе у станицама рака, те их дословно изгладњује и оставља без шећера. Шећер је погонско гориво без којег те злоћудне станице не могу преживети.

Многе су користи повезане с конзумацијом горке диње већ познате. Ова биљка, лат. назива Momordice charantije, нашироко се узгаја и једе широм југоисточне Азије, Африке, Кине, Јапана, Океаније, па чак и на Карибима. Посебно је популарна међу Јапанцима с Окинаве, који су познати по дуговечности.

Иако се једе већ вековима, многе здравствене предности као што је антивирусно или антиоксидантско деловање, тек су недавно постале познате у западној медицини. Ова биљка спречава и настанак дијабетеса. У последње четири године интензивно се истражује деловање ове биљке против рака. Антиканцерогено деловање видљиво је и код рака дојке, простате, дебелог црева, јетре, желуца и тумора грла и носа, као и код леукемије и неуробластома. Најновија студија показала је да горка диња делује цитотоксично на рак гуштераче.

Истраживачи с „Университy оф Колорадо Канцер Центер“ купили су диње (кинеска сорта) у локалној трговини, уклонили кору и семе и помоћу кућног соковника направили сок. Тврди састојци су уклоњени, а преостали сок коришћен је при тестирању на два начина. Директно на културама станица или тако што је смрзнут па самлевен у фини прах, који је касније коришћен за храњење мишева.

Сок горке диње (разређен само 5% у води) деловао је снажно на смањење свих карцинома гуштераче станичних линија. Наиме, након 72 сата тестирања АсПЦ-1 и Цапан-2 станице тумора смањене су за 90%, а БxПЦ-3 и МиаПаЦа-2 за 98%.

Сок је изазвао програмирану станичну смрт (апоптозу) и што је још важније, активирао АМПК, што указује да омета метаболизам глукозе и дословно изгладњује станице рака остављајући их без шећера.

Након што су мишеви били храњени прахом смрзнутог сока, дошло је до 64-постотног смањења. Деловање је дакле слично као и код хемотерапије (52% након 18 дана), која се даје у лечењу рака гуштераче, али без видљивих нуспојава.

То би значило да људи који имају 75 килограма требају узимати шест грама овог праха. Слична доза од 4,8 грама праха смрзнутог сока користила се у склопу недавне студије. Наиме, три месеца су је давали оболелима од метаболичког синдрома. Лек је деловао и сви су га пацијенти углавном добро подносили.

НАРОДНИ ЛЕК