У ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области почели референдуми о приступању Руској Федерацији као посебним конститутивним чланицама. Гласање ће трајати до 27. септембра

ukraina

КИЈЕВ – Данас је у 8 часова у самопроглашеним Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској области и деловима Запорошке области у Украјини, које су под контролом руских снага, почели референдуми о приступању Руској Федерацији као посебним конститутивним чланицама.

Гласање ће трајати до 27. септембра, када ће почети пребројавање гласова, преноси Танјуг.

Из безбедносних разлога, проруске власти су позвале становништво у ова четири украјинска региона да у прва четири дана референдума гласа у близини својих домова, по заједницама и на начин од врата до врата, док ће се гласање на бирачким местима одвијати искључиво 27. септембра

Данас су отворена бирачка места за избеглице у више руских градова, преноси ТАС С.

У видео обраћању у среду ујутро, руски председник Владимир Путин рекао је да ће Русија подржати одлуку донету током референдума.

НАТО је осудио планове Русије да одржи референдуме у окупираним регионима Украјине и позвао све државе да одбаце, како се каже, „очигледне руске покушаје територијалног освајања”.

„Лажни референдуми у регионима Доњецка, Луганска, Запорожја и Херсона у Украјини немају легитимитет и представљају грубо кршење Повеље УН”, наводи се у саопштењу Северноатлантског војног савеза.

Извор:
НСПМ