ПРИЛИКОМ ВРШЕЊА ПАСТИРСКЕ ДУЖНОСТИ У ЗОНИ СВО ПОГИНУО ЈЕ КЛИРИК КАЗАНСКЕ ЕПАРХИЈЕ ЈЕРЕЈ АНАТОЛИЈЕ ГРИГОРЈЕВ

anatolije

Дана 9. септембра 2022. године у зони специјалне војне операције Оружаних снага Руске Федерације у Украјини приликом вршења пастирских обавеза духовног руковођења војницима татарстанског батаљона „Алга“ погинуо је клирик Казанске епархије старешина храма Богојављења Господњег у селу Исакову (Зеленодољски рејон, Република Татарстан), јереј Анатолије Анатолијевич Григорјев, преноси Патријархија.ru. Опело за почившег свештенослужитеља биће одржано 18. септембра у Богојављенској цркви која је обновљена захваљујући напорима свештеника. Светом литургијом и чином опела началствоваће митрополит казански и татарстански Кирил.

По благослову митрополита Кирила у свим храмовима и манастирима Казанске епархије биће служен помен за новопрестављеног јереја Анатолија.

Првојереј Татарстанске митрополије изразио је саучешће поводом погибије свештеника.

* * *

Свештеник Анатолије Григоријев рођен је 23. марта 1977. године у селу Албахину у Красноармејском рејону, Чувашка АССР. Општеобразовну школу је завршио 1992. године. Од 1992. до 1995. године похађао је „Професионалну школу бр. 22“ у граду Канашу у струци „тракториста-машиниста“. У периоду 1995-1998. године служио је у Оружаним снагама РФ у РМ у Севастопољу где је стекао звање наредника.

У Казан је допутовао 5. децембра 1998. године на позив старешине храма Великомученице Параскеве-Петке протојереја Михаила Григорјева како би помагао у обнови храма. Оженио се 2001. године. Дана 10. новембра 2001. године био је рукоположен у чин ђакона и именован на службу у храму Великомученице Параскеве у граду Казану. У звање свештеника рукоположен је 21. новембра 2003. године и именован за старешину Богојављенске цркве у селу Исакову у Зеленодолском рејону РТ:

За помоћника председника одељења Казанске епархије за сарадњу с козацима именован је 14. децембра 2021. године. Од 2021. године водио је духовну бригу о затвореницима који су издржавали казну у казнено-поправној установи бр. 5 у насељу Нижњи Вјазови. Дана 3. фебруара био је именован за старешину храма Положења Ризе Господње у селу Тихи Пљос у Верхнеуслонском рејону РТ без разрешења постојећих дужности. Пет година је био духовни руководилац пројекта „Обретење“ при епархијском омладинском одељењу.

Има четворо деце.

Извор:
ПРАВОСЛАВИЕ РУ