МУП Србије забранио Европрајд по предвиђеној рути у Београду; Забрањена и породична шетња

mup

Министарство унутрашњих послова Србије, на основу Закона о јавном окупљању у складу са Уставом Републике Србије, донијело је рјешења да не дозволи шетњу учесника Европрајд 2022“ као ни учесника породичне шетње у организацији „антиглобалиста“ у Београду у суботу 17. септембра 2022. године, саопштено је из МУП-а.

У саопштењу МУП-а се наводи да је „након обављене безбједносне процјене утврђено да постоји висок ризик да ће безбједност учесника обе шетње на најављеним трасама бити угрожена, као и безбједност других грађана“.

– Имајући у виду да, према пријавама, обе шетње треба да се одрже у непосредној близини, једна у оквиру манифестације Европрајд 2022 и друга у организацији грађана чији су ставови супротни са ставовима припадника ЛГБТ популације, а који отворено изражавају противљење одржавању манифестације Европрајд 2022, процијењено је да постоји опасност да ће доћи до напада и сукоба, као и опасност од насиља, уништавања имовине и других облика нарушавања јавног реда у већем обиму – саопштено је из МУП-а Србије.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин је истакао да је припадницима Министарства унутрашњих послова, поред борбе са свим облицима криминала, основни задатак брига о очувању јавног реда и мира и гарантовање безбједности и имовинске сигурности сваког грађанина.

– Управо због тога Министарство унутрашњих послова не дозвољава одржавање двије шетње – Европрајда и „антиглобалиста“. У тренутној геополитичкој ситуацији и тензијама у региону, бесмислени сукоби на улицама Београда отежали би позицију наше земље, угрозили безбедност учесника шетњи, али и других грађана – рекао је Вулин.

Апеловао је на све да поштују закон и да своје личне и политичке интересе ставе на страну и не угрожавају ни своју ни туђу безбједност.

Београд прајд је на свом Инстаграм налогу објавио да је „данас, 13. септембра, српска полиција је забранила одржавање Европрајд шетње, предавши организаторима званично рјешење“.

Додаје се да ће Београд Прајд искористити све расположиве правне механизме да оповргне ову одлуку.

Извор:
ИСКРА