Кфор на северу КиМ на пет пунктова

Амерички Кфор је на пунктова испред Лепосавића и испред Јариња

Амерички Кфор је на пунктова испред Лепосавића и испред Јариња

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

Од  20. августа, на путу  Звечан –  Лепосавић – Јариње  и Зубин Поток – Брњак

На  деоници Звечан – Лепосавић – Јариње, у дужини од 60 километара,  Кфор је успоставио пунктове год Рудара где су стационирани војници пољског Кфора, на скретању за Звечан,  док испред Лепосавића и 500 метара испред прелаза Јариње на пунктовима су амерички војници Кфора.

Код Дудиног крша, где се  новим путем из северне Митровице улази на пут за Звечан и даље за Рашку, косовска полиција је својим возилом блокирала  пут, а полицајци возачима које пропуштају да прођу овим путем саветују да буду опрезни. То је урађено због недавно  великог одрона камена  са Дудиног крша.

Амерички војници испред Јариња 500 метара, са стране КиМ

Амерички војници испред Јариња 500 метара, са стране КиМ

Ситуација на северу Косова је мирна и уобичајена.

Командант Кфора генерал-мајор Ференц Кајари  је у среду 24. августа потврдио посвеcћеност војне мировне мисије безбедности и слободи кретања за све.

Кфор је саопштио да  гарантује мир и безбедност на северу Косова као и  спремност за комуникацију, координацију акција и блиску међуинституционалну сарадњу, у служби мира и у одржавању јавног реда и безбедности за све грађане Косова.

Кајари је  средином августа изјавио да је ситуација на северу Косова мирна и да међународне снаге више неће дозволити постављање барикада на путевима.

И на главном шеталишту све је чешће  војника из Кфора

И на главном шеталишту све је чешће војника из Кфора

Такође Кфор је завнично потврдио да је на северу КиМ  успоставио пет нових пунктова на путевима, према прелазима Јариње и Брњак,  као и да имају више мобилних патрола а да и из ваздуха хеликоптерима  Кфор надгледа свакодневно ситуацију.

На свереу Косова су приметне чешће патроле Еулехових возила као и возила италијанских карабињера док је и  у главној улици српског дела Митровице све чешће  војника Кфора у групама.

Војници Кфора у центру српског дела Митровице беже од фотоапарата

Војници Кфора у центру српског дела Митровице беже од фотоапарата