Отишао је један од најбољих: Преминуо генерал Божидар Делић

bozidar delic

После дуже болести данас је преминуо један од наших најбољих генерала Божидар Делић, војник, родољуб и велики човек.

Божидар Делић рођен је у месту Петровац код Ђаковице на Косову и Метохији. Прва четири разреда основне школе је похађао у родном селу, а друга четири разреда у Ђаковици. Војну академију Копнене војске је уписао у Београду, а завршио у Сарајеву 1977. године. По завршетку школовања је као пешадијски потпоручник распоређен у Билећу, на прву службу и тамо радио при некадашњем наставном центру за обуку резервних официра.

У време распада Југославије, као мајор долази на Дубровачко ратиште и ту остаје од 1991. до 1992. године. Ту је унапређен у чин потпуковника. Потом, уз сагласност претпостављене команде, одлази добровољно у Невесиње, на место начелника штаба Билећке бригаде Војске Републике Српске са којом, између осталог, учествује у одбрани завичаја својих предака.

Прекомандован је 1995. године на место команданта 549. моторизоване бригаде Војске Југославије, која се налазила у саставу Приштинског корпуса Треће армије. Командовао је бригадом за време рата на Косову и Метохији, односно током НАТО агресије 1999. године. У саставу његове бригаде, налазила се и група руских добровољаца, од којих су најпознатији Анатолиј Лебед и Алберт Андијев. По потписивању Кумановског споразума, Војска Југославије је морала да напусти Косово и Метохију, па је тако и генерал Делић повучен 14. јуна 1999. године.

Ни након ратова генерал Делић није заборављао своје војнике за које је организовао хуманитарне акције, борио се да се сваки војник упамти. За време мандата у скупштини покушавао је у више наврата да се избори за права ратних војних ветерана и инвалида.

Остаће упамћен као искрени патриота и пре свега велики човек.

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА