Препознајте факторе ризика за болести бубрега

bubreziХронична бубрежна инсуфицијенција је тешка болест која може имати по живот опасне последице. Спречити развој болести пре него узрокује озбиљна оштећења бубрега захтева познавање фактора ризика. Јер што је болест раније уочена то је већа могућност лечења и бољи опоравак.

Фактори ризика за појаву бубрежне болести:

Повишени крвни притисак је један од главних узрока бубрежне болести. Будући да бубрези филтрирају уремични отпад из крви, важно је да су крвни судови у добром стању. Оштећени крвни судови могу довести до смањене бубрежне функције па бубрези теже филтрирају отпад и одржавају равнотежу телесних течности.

Дијабетес се сматра све важнијим фактором ризика за развој бубрежних болести. Дијабетес оштећује мале крвне судове који улазе у бубрег. Ови оштећени крвни судови узрокују да бубрег задржава додатну воду и натријум. Долази до отицања и потешкоћа у избацивању отпадних супстанци из тела.

Постоји низ медицинских стања која могу представљати ризик за појаву затајења рада бубрега. Инфекције бубрежних филтера и имунолошка реакција на инфекције опаснија су стања јер долази до оштећења деликатног бубрежног ткива. Бубрежну болест заправо може изазвати било која од многих болести које оштећују гломеруле и бубрежне каналиће. Временом гломерул полако бива прожет везивним ткивом па престаје гломеруларна филтрација.

Људи чији блиски чланови породице имају хроничну бубрежну болест или су на дијализи имају већи ризик за развој болести.

Несрећа или предозирање лековима могу изазвати трауму бубрега. Ибупрофен и ацетаминофен међу лековима су који могу изазвати упалу бубрега те повећати ризик од могуће болести бубрега. Физичка траума, укључујући и повреде задобијене у саобраћајној несрећи или током хируршке интервенције, могу смањити доток крви у бубреге и резултирати бубрежном болести.

НАРОДНИ ЛЕК