Убице српске деце на слободи, случај затворен због недостатка доказа?

Место где су убијена и рањена српска деца на Бистрици 13. августа 2003.

Место где су убијена и рањена српска деца на Бистрици 13. августа 2003.

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

Навршило се 19 година од убиства српске  деце у Гораждевцу код Пећи 13. августа 2003. године

Пуних 19 година прошло је од убиства двоjе и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу код Пећи  а за таj злочин нико jош ниjе одговарао.  – Од 2016. године поред места где се догодио злочин не тече  Бистрица, 500 метара узводно променила ток

Овог 13. aвгуста 2022. године  навршило се 19. година од  великог злочина на реци Бистрици поред Гораждевца када су злотвори Албанци пуцали  на голоруку српску  децу која су се купала у реци.

Имена убијене и раљене српске десе 13. августа 2003.г.

Иван Jововић (19) и Пантелиjа Дакић (13) убиjени су из аутоматског оружjа пре 19 година док су се купали у реци Бистрици,  500 метара од центра села, а њихови другови Богдан Букумирић (14), Mарко Богићевић (12), Драгана Србљак (13) и Ђорђе Угриновић (20) су тешко рањени.

Оближња  мала река Бистрица српској деци из Гораждевца била је море и базен да се мало брчкају  и расхладе у води док су их албански  злотвори држали  на нишану  а онда  запуцали из ватреног аутоматског оружја са око 90 метака, како је тада саопштила УНМИК полиција!

Место данас где су настрадала српска деца 13. августа 2003.

Место данас где су настрадала српска деца 13. августа 2003.

УНMИK jе после напада саопштио да jе непознат броj људи из жбуња отворио ватру из “калашњикова” на педесеторо  деце и младих Срба из Гораждевца која су била у реци и на обалама Бистрице.

Kосовска полициjа jе навела да је у истрази саслушала 75 сведока, и претресла више од 100 кућа, без конкретних резултата!? Убиство деце осудили су сви  домаћи и међународни званичници, а због овог трагичног догађаjа одржана jе и седница Савета безбедности УН. Као и обично, без резултата!?

Убијена српска деца

Убиство недужне српске деце на реци Бистрици jедан је од четири наjвећа масовна злочина албанских екстремиста  над Србима од 1999. године и доласка међународне мисиjе на Kосово и Метохију.

Гораждевчани су у центру села подигли споменик убијеним српским дечацима на Бистрици као и другим настрадалим Србима од стране Албанаца и НАТО алијансе у бомбардовању 1999. године. И споменик су непознати албански вандали оштетили и срушили 6. децембра 2015. из аутоматског оружја али је он опет обновљен 25. фебруара 2016. године.

Ранији помен Ивану Јововићу [800x600]

Занимљиво је да је  Бистрица, 2016. године, 500 метара узводно од места злочина, променила ток и сада тече 200 метара даље од места где су убијена и рањена српска деца. Река је једноставно спрала невину српску дечју крв и “одшетала“ новим током низ плодну Метохију.

Одавде је Бистрица променила ток

Одавде је Бистрица променила ток

И поред награде од милион евра и обећања представника УНMИK-а да ће, како су тада  рекли, преврнути сваки камен да нађу убице, за злочин над недужном децом до данас нико ниjе одговарао. Уместо тога – случај је затворен крајем 2010. године ! То је и оличење  нерада, неодговорности и антисудства косовског правосуђа  кад се  зна да су и сви други велики злочини над Србима после 1999. године  судски затворени.

 

Из Eулекса поручуjу, у случају убијене деце у Гораждевцу, да иако су затворили случаj због „недостатка доказа“, да постоjи могућност да истрагу обнове ако буде нових сазнања и „апелуjу на грађане“ да им доставе било коjу информациjу коjу имаjу о трагичном случаjу од 13. августа 2003. године.

Tужилац „Kанцелариjе специjалног тужилаштва Kосова“ затворио je оваj случаj jер истрага полициjе ниjе довела ни до каквих резултата или могућих осумњичених али да ће они поново отворити случаj уколико се поjаве нове информациjе.

Са сахране Пантелије Дакића

Са сахране Пантелије Дакића

Виновници су остали ван домашаjа правде као и у случаjу убиства жетелаца у Старом Грацком код Липљана,  убиства породице Столић у Oбилићу и убиства путника аутобуса “Ниш-експреса” у Ливадицама код Подуjева….

У Гораждевцу  данас ради основна школа са 30 ђака док је у средњој школи око 20 ученика. У Дому здравља је 32 медицинска радника. Домаћинства у Гораждевцу су до пре 1999. године обрађивала 1380 хектара њива а данас тек око 300 хектара.

У Гораждевцу данас у 220 кућа живи 700  становика док је 50 кућа, на периферији села, празно јер су се Срби иселили због недостатка безбедности . Останак  платили и са 15 настрадалих.

Споменик убијеној српској деци и жртвама НАТО бомбаровања и убијених од албанских терориста

Споменик убијеној српској деци и жртвама НАТО бомбаровања и убијених од албанских терориста