Од 1. септембра у Србију се не може ући са РКС таблицама

ks tablice

Од 1. септембра 2022. године ниједан грађанин Косова  не може ући у Србији са  таблицама РКС већ искључиво са таблицама регистарским ознакама : „ПР“, „КМ“, „ПЗ“, „ГЛ“, „УР“, „ПЕ“ , или „ЂА“….

То је сасвим легитиман одговор Београда према Албину Куртију на реципроцитет у вези регистарских ознака аута са српским таблицама и на српска лична документа и то је у овом тренутку најбољи допринос миру и стабилизацији на овом простору – каже један од од најбољих позаваоца Бриселског споразума у Београду.

Он подсећа да је бивши специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине, Ричард Гренел, поводом дешавања на Косову и Метохији уочи 1. августа,  оценио  да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти живи у прошлости и да је „фашистички премијер“, а саветује српске лидере да не смеју да наседну.

Високи званичник Београда цитира Гренела: „Још једном, радикални левичар и искусни фашистички премијер Косова Аљбин Курти једнострано повлачи потез којим забрањује српске таблице и личне карте на Косову. То је глупо, безобзирно и непотребно. Зашто му (саветник Беле куће за националну безбедност) Џејк Саливен и (државни секретар САД) Ентони Блинкен не кажу да прекине са фашистичким методама“, навео је Гренел на Твитеру.

Са забраном уласка косовских таблица РКС у Србију Курти ће бити забетониран.

Држава Србија има легитимно право на овај потез на основу Р -1244 и на основу пријема у ОУН 1. новембра 2000. године, са Косовом и Метохијом као својим саставним делом.

Од 1, септембра  у Србију се не може ући са РКС таблицама са Косова и Метохије, Бугарске, Румуније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Оваквом одлуком Србија поступа као чланица ОУН према неком ко није члан ОУН нити то може да буде.

Oва садашња ситуација у вези са одлуком Приштине о реципроцитету регистарским ознакама возила и личним  документима  на овај начин се  решава  ефикасно.

Насилник Курти ће се од 1. септембра позабавити само са својим сународницима шта ће и како ће даље. Резолуција  1244 је јача, старија и  важнија од Бриселског споразума. Р -1244 јасно и недвосмислено говори  да је Косово и Метохија под суверенитетом Србије.

Србија је међународно призната држава са КиМ  у оквиру својих граница. Ако неко кога Србија  не признаје као државу може да уводи реципроцитет међународној признатој држави, Србија  сасвим легитимно, оправдано и цивилизацијски  оваквим реципроцитетом остварује мир. Сасвим оправдано, сасвим логично и законито.