Ивица Дачић: Циљ Србије да буде следећа чланица ЕУ, формирање скупштине у Звечану неће помоћи Србима на КиМ

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да промена премијера није реконструкција владе већ формирање нове и да је могуће да до тога дође само на основу резултата избора или формирања неких нових коалиција.

Упитан да прокоментарише изјаву првог потпредседника владе Александра Вучића који је рекао да би да је то желео лако могао да преузме место премијера, Дачић је рекао да за тако нешто постоји полтичка математика и да то није спорно, али да је сасвим друго питање постоји ли полтичка воља за то.

Ивица Дачић: Вучић и ја не можемо да побегнемо један од другог

„Вучић и ја се толико пута дневно сретнемо, нас је живот везан судбински јер смо постигли најбоље резултате у историји парламентаризма у Србији. Отворили смо преговоре о чланству у ЕУ и постигли кључни историјски споразум са Приштином како би народ могао да живио као сав нормалан свет“ рекао је Дачић и нагласио:

„Тешко можемо да побегнемо један од другог. То што радимо заједно је у интересу грађана и државе“ рекао је Дачић.

Он је казао и да састанак лидера владајуће коалиције на тему реконструције још није заказан, да се разговарало о томе да разговори почну у суботу али да то не мора да значи да ће баш тако и бити.

Премијер је рекао „да га нервира“ када се одређени датум састанка помене, а медији објаве тај датум те уколико до састанка не дође одмах проналазе неки проблем.

„То још није ни заказано – када буде заказано бићете обавештени“ рекао је Дачић на конференцији за новианре након састанка са известиоцем Европског парламента за Србију Јелком Кацином.

Ивица Дачић: Формирање привремене скупштине не иде у корист Србији

Дачић је изјавио да формирање привремене скупштине Косова и Метохије у Звечану није, и не иде у корист држави Србији, ни српском народу, да о томе нико није обавестио Владу Србије и да то није урађено у складу са Уставом и важећим законима.

Упитан каква би могла бити реакција државе на то Дачић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао:

„Каква може да буде реакција на нешто што не постоји“.

Премијер је рекао да Србија и Срби треба да науче да раде оно што је за њих најбоље, односно да „не раде у корист своје штете“ и додао да питање формирања те привремене скупштине треба посматрати само у смислу да ли ће и колико помоћи српском народу на КиМ.

„А неће помоћи никако“, поручио је Дачић, истичући да ту више није реч о томе какве мере Влада Србије треба да преузме.

Дачић је рекао да сада треба да се боримо, а да су средства и нацин на који се данас српски народ бори за своје интересе другачији него до сада.

Ивица Дачић: Србија да буде следећа чланица ЕУ

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је циљ Србије да буде следећа земља која ће ући у Европску унију.

JELKO KACIN, IVICA DACIC

„Наш циљ је да Србија буде следећа земља која ће ући у ЕУ“, изјавио је Дачић на конференцији за новинаре после разговора са известиоцем Европског парламента за Србију Јелком Кацином.

Напомињући да нема времена за чекање, Дачић је најавио да ће следеће недеље бити настављен дијалог Београда и Приштине у Бриселу, да би висока представница ЕУ Кетрин Ештон 9. јула требало да посети Београд, а да се 17. јула очекује и посета европског комесара за проширење Штефана Филеа са техничким тимовима с којима ће се разговарати о оперативним питањима будућих преговора са ЕУ.

Морамо да се што боље припремимо за приступне преговоре, одредимо главног преговарача и преговорачке тимове, рекао је Дачић и додао да Србију очекују припреме за скрининг, а потом и прву Медјувладину конференцију за коју је Европски савет навео да ће бити најкасније у јануару 2014. године.

„Ако се све ово заврши на квалитетан начин, могуће је да се то деси и пре јануара“, рекао је Дачић и додао да ће Србија наставити са унутрашњим реформама и имплементацијом Бриселског споразума.

„Уколико се све одвија како је планирано, Србија може очекивати да ће ићи бржим корацима“, поручио је Дачић.

Кацин је изјавио да је Европски парламент спреман да припреми међуизвештај, уколико Србија успе да спроводе оно што је најавила.

ТАНЈУГ / БЛИЦ