НА ИСТОКУ НАПЕТО! Пекинг и више од 200.000 људи прати авион у којем је Ненси Пелоси- Стигло још једно упозорење

pelosi

Тренутно на сајту “Flightradar” више од 190.000 људи прати лет Пелосијеве посматрајући кретање авиона уживо.

Кинеско министарство спољних послова потврдило је данас да ће Пекинг оштро узвратити ако председница Представничког дома САД Ненси Пелоси посети Тајван.

“Кина ће предузети одлучне мере да заштити национални суверенитет и територијални интегритет ако председница Представничког дома САД Ненси Пелоси посети Тајван”, изјавила је на брифингу портпаролка кинеског министарства спољних послова Хуа Чуњинг.

Она је рекла да Пекинг са великом пажњом прати маршруту Пелоси, која борави на турнеји по Азији, преноси РИА Новости.

Додала је да су Кина и Сједињене Државе у блиском контакту на свим нивоима и путем различитих канала и да је Кина више пута јасно ставила до знања САД да се снажно противи посети Пелоси Тајвану.

„Надамо се да амерички званичници разумеју важност и осетљивост овог питања, као и ризике у вези с њим“, додала је Хуа.

Агенција Ројтерс јавила је, позивајући се на неименоване изворе, да би Пелоси данас требало да допутује на Тајван.

Могућност посете пелоси подигла је тензије у Тајванском мореузу, пошто Кина сматра Тајван делом своје територије.

Стотине људи на Тајвану подигло је транспаренте у знак протеста против доласка председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси на Тајван, а многи су узвикивали: „Пушко, врати се назад”

Порука за Пелоси? Гађамо

Кинеска Управа за поморску безбедност саопштила је да ће од данас до 6. августа у делу Јужног кинеског мора бити одржане војне вежбе са бојевим гађањем.

С тим у вези, забрањен је улазак свих бродова у подручја чије су координате наведене на сајту агенције, истакнуто је у саопштењу, преноси Интерфакс.

Кинеска војска је последњих дана интензивирала вежбе у Јужном кинеском и Источном кинеском мору, укључујући и воде провинције Фуђан, коју од Тајвана одваја мореуз.

Посматрачи оцењују да су вежбе повезане са могућом посетом председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА